Exprimându-se în urma unei întrevederi cu comandantul militar american în Irak, generalul David Petraeus, şi cu ambasadorul Statelor Unite la Bagdad, Ryan Crocker, la o bază din Kuwait, Bush a declarat că îmbunătăţirea situaţiei de securitate din Irak "permite unora dintre forţele americane să se întoarcă acasă".
"Orice reducere suplimentară (a efectivelor militare) se va baza pe recomandările generalului Petraeus", a precizat el. "Condiţiile de pe teren vor fi cele care vor determina recomandările sale. Trebuie să ştiu care sunt raţionamentele sale pentru a mă asigura că obiectivele privind securitatea … rămân în vigoare", a adăugat el.
"Nivelul violenţelor s-a redus semnificativ. Speranţa a revenit în Bagdad", a declarat Bush, adăugând că reţeaua al-Qaida în Irak a suferit "lovituri grele".
"Strategia noastră pur şi simplu nu a funcţionat. Noua strategie (…) ne-a schimbat fundamental abordarea", a adăugat preşedintele.
Având în vedere că războiul din Irak durează de aproximativ cinci ani, Bush a refuzat până în prezent să discute de vreo retragere a trupelor, afirmând că aceasta va depinde de recomandările comandanţilor. Retragerea limitată de 20.000 de militari a fost anunţată de preşedinte în septembrie.
Preşedintele american a cerut, de asemenea, Siriei şi Iranului să depună mai multe eforturi pentru a stopa violenţele din Irak. "Rolul Iranului în alimentarea violenţelor a fost expus", a precizat el.
Bush a adăugat că deşi Guvernul irakian înregistrează progrese, sunt necesare mai multe eforturi. "Au făcut destul? Nu", a declarat el.
Preşedintele american a ajuns în Kuwait vineri seara, după ce a desfăşurat prima sa vizită prezidenţială în Israel şi în Cisiordania.
Războiul rămâne foarte nepopular în rândul cetăţenilor americani, menţinând rata popularităţii lui Bush la circa 30 de procente. Încercările liderilor democraţi de a stabili o legătură între finanţarea trupelor americane şi un calendar pentru retragere au fost însă respinse de Bush.
Majoritatea democraţilor continuă însă să creadă că o serie de schimbări dramatice sunt necesare în strategia preşedintelui privind Irakul.
Petraeus va declara în martie în faţa Congresului dacă vor fi necesare reduceri suplimentare de trupe. El a explicat luna trecută că progresele din domeniul securităţii sunt fragile şi încă reversibile.
În pofida presiunilor exercitate de Statele Unite, principalele blocuri politice din Irak, şiite, sunnite sau kurde, nu au ajuns la un acord privind legi-cheie, considerate de Washington cruciale pentru combaterea violenţelor interconfesionale.