EXTRĂDAREA cineastului Roman Polanski în Statele Unite, refuzată de Tribunalul din Cracovia

Tribunalul din oraşul polonez Cracovia a refuzat, vineri, cererea de extrădare în Statele Unite ale Americii a cineastului Roman Polanski, acuzat de întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani în 1977, informează lefigaro.fr.

Urmărește
1040 afișări
Imaginea articolului EXTRĂDAREA cineastului Roman Polanski în Statele Unite, refuzată de Tribunalul din Cracovia

EXTRĂDAREA cineastului Roman Polanski în Statele Unite, respinsă de Tribunalul din Cracovia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Această decizie nu este totuşi imediat executorie, deoarece Parchetul polonez, care reprezintă interesele Procuraturii americane în acest proces, are posibilitatea de a face recurs la Curtea de Apel.

"Tribunalul a ajuns la concluzia inadmisibilităţii extrădării în Statele Unite a cetăţeanului polonez şi francez Roman Polanski", a declarat judecătorul Dariusz Mazur.

Cineastul, în vârstă de 82 de ani, care se află la Cracovia, a decis să nu vină la tribunal vineri dimineaţă, "din motive emoţionale", a precizat unul dintre avocaţii săi, Jan Olszewski.

Potrivit legislaţiei poloneze, mai întâi un tribunal trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare. Un refuz, confirmat apoi de un eventual recurs iniţiat de una dintre părţi la o instanţă superioară - Curtea de Apel - închide cazul. În schimb, în cazul unei decizii favorabile, ce trebuie confirmată şi ea de Curtea de Apel, decizia finală aparţine ministrului Justiţiei.

Statele Unite au adresat Poloniei, în ianuarie, o cerere oficială de extrădare a cineastului Roman Polanski, după o apariţie publică la Varşovia a renumitului regizor.

Această etapă procedurală reprezintă încă un pas făcut de autorităţile poloneze în vederea soluţionării cazului, a explicat instanţa poloneză. Cineastul, care are dublă cetăţenie - franceză şi poloneză -, locuieşte în prezent la Paris şi orice ordin de extrădare emis de o instanţă din Polonia nu va putea să îl oblige să se întoarcă în Statele Unite.

Totuşi, Roman Polanski vrea să facă un film în ţara lui natală, însă acest proiect ar fi periclitat dacă acea cerere de extrădare formulată de autorităţile americane va fi aprobată de justiţia poloneză.

Procesul a fost amânat în luna mai, tribunalul polonez spunând că are nevoie de mai multe informaţii de la autorităţile din Statele Unite, unde Roman Polanski a pledat vinovat în 1977, după ce a fost acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, în timpul unei şedinţe fotografice, la Los Angeles.

Potrivit unor surse din anturajul celebrului regizor franco-polonez, soarta filmului pe care acesta intenţionează să îl realizeze în Polonia, un lungmetraj despre afacerea Dreyfus din Franţa secolului al XIX-lea, va depinde de decizia autorităţilor poloneze în privinţa extrădării cineastului, deoarece producătorii peliculei s-au declarat dispuşi să finanţeze filmul doar după ce vor fi absolut siguri că Roman Polanski va putea să filmeze în condiţii de siguranţă în ţara lui natală. Statul polonez intenţionează să cofinanţeze pelicula.

Roman Polanski a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani, la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil şampanie şi droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzaţia de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor "Rosemary's Baby" şi "Chinatown" a fugit din Statele Unite şi s-a stabilit în Franţa chiar înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că judecătorii îi vor impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care le efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat şi evaluarea psihiatrică.

În 2009, cineastul a fost reţinut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în timp ce justiţia din această ţară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite. Regizorul a fost eliberat în 2010, după ce autorităţile elveţiene au decis să nu îl extrădeze.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici