Extrema dreaptă elveţiană vrea să atace protocolul privind libera circulaţie a românilor

Extrema dreaptă elveţiană este hotărâtă să utilizeze toate resursele de care dispune pentru a ataca acordul de extindere a liberei circulaţii cu România şi Bulgaria, asupra căruia au convenit miercuri UE şi Consiliul federal elveţian.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Extrema dreaptă elveţiană vrea să atace protocolul privind libera circulaţie a românilor

Extrema dreaptă elveţiană vrea să atace protocolul privind libera circulaţie a românilor

Consiliul federal va decide, la jumătatea lunii martie, dacă va redacta un singur mesaj care să se refere la reînnoirea acordului de liberă circulaţie pentru 25 de state membre UE şi extinderea acestuia pentru România şi Bulgaria sau două mesaje distincte, relatează Le Temps în ediţia electronică.

În orice caz, Parlamentul are de ales între a adopta o singură hotărâre sau două distincte. Fiecare dintre cele două soluţii prezintă avantaje şi inconveniente în privinţa lansării, extrem de probabile, a unui referendum.

Consiliul federal a lansat miercuri consultările în privinţa unui protocol privind extinderea liberei circulaţii a persoanelor pentru România şi Bulgaria, pe care extrema dreaptă îl contestă.

"Aceşti 11 ani nu vor schimba nimic", a denunţat Hans Fehr, directorul Asociaţiei pentru o Elveţie Independentă şi Neutră (ASIN), făcând referire la perioada de tranziţie şi cea suplimentară în cursul căreia poate fi activată clauza de salvgardare, prevăzute de protocol, subliniind, de asemenea, că autorităţile federale centrale au recunoscut că fenomenul imigraţiei originar din România şi Bulgaria ridică o serie de probleme specifice.

Fehr susţine că nu înţelege de ce Elveţia aplică românilor şi bulgarilor aceeaşi soluţie ca celorlalte state din estul Europei.

ASIN, care pentru moment se consacră lansării, la jumătatea lunii martie, a unei iniţiative populare pentru extinderea drepturilor populaţiei în materie de tratate internaţionale, nu a adoptat încă o poziţie în privinţa acestei teme, dar directorul său pune, în nume personal, trei condiţii pentru evitarea unui referendum în legătură cu extinderea liberei circulaţii pentru România şi Bulgaria.

El cere stabilirea unei clauze de salvgardare pe termen nelimitat, expulzarea infractorilor români şi bulgari în ţările lor de origine şi respectul UE faţă de suveranitatea fiscală a Elveţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici