- Home
- Externe
- (09.09.2022, 17:25)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce fac foştii suverani care au abdicat? Papa Benedict al XVI-lea s-a retras în rugăciune la mânăstire, regina Beatrix a Ţărilor de Jos se duce la schi în Austria, Juan Carlos al Spaniei are probleme cu justiţia şi se află în Emiratele Arabe, iar Akihito s-a mutat la o reşedinţă unde îşi tratează problemele de sănătate
- Benedict al XVI-lea şi-a păstrat numele de PAPA EMERITUS şi s-a retras la mănăstire unde studiază şi scrie.
- Beatrix merge anual la schi,în Lech.
- Juan Carlos are probleme cu justiţia spaniolă.
- În decembrie 2021, Akihito şi-a sărbătorit 88 de ani de naştere, făcându-l cel mai longeviv împărat japonez verificabil din istoria înregistrată.
Urmărește
16555 afișări
Wikipedia Commons
Papa Benedict al XVI-lea
Pe 10 februarie 2013, Benedict al XVI-lea a demisionat din funcţia sa de „Episcop al Romei, succesor al Sfântului Petru”. Suveranul pontif a declarat că sănătatea sa e prea deteriorată pentru a-şi îndeplini îndatoririle.
În dimineaţa zilei de 28 februarie 2013, Benedict s-a întâlnit cu Colegiul Cardinalilor şi la începutul după-amiezii, a zburat cu elicopterul la reşedinţa papală de vară Castel Gandolfo .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
După demisia sa, Benedict al XVI-lea şi-a păstrat numele de PAPA EMERITUS în loc să revină la numele său de naştere şi s-a retras la Mănăstirea Mater Ecclesiae. În mănăstire, fostul papă studiază şi scrie.
A continuat să poarte sutana albă, dar fără pellegrină sau fascia . A încetat să mai poarte pantofi papali roşii.
Benedict a returnat inelul său oficial al pescarului şi Sfântului Apostol Petru, care este de obicei distrus de oficialii Vaticanului la moartea unui Papă pentru a preveni contrafacerea documentelor.
Benedict al XVI-lea şi-a făcut prima apariţie publică după demisia sa la Bazilica Sf. Petru pe 22 februarie 2014 pentru a participa la primul consistoriu papal al succesorului său Francisc. Benedict al XVI-lea, care a intrat în bazilică printr-o intrare discretă, s-a aşezat la rând cu alţi câţiva cardinali.În august 2015, a depus o cerere pentru a acţiona ca mărturie pentru cauza canonizării Papei Ioan Paul I.
La sfârşitul anului 2019, a colaborat la scrierea unei cărţi în care exprimă părerea că Biserica Catolică trebuie să-şi menţină disciplina celibatului clerical.În iunie 2020, Benedict şi-a vizitat pentru ultima dată fratele pe moarte, Georg , în Germania.
În ianuarie 2021, Benedict şi Francis au primit fiecare doze de vaccin COVID-19, iar după consistoriul din 27 august 2022, Francisc şi cardinalii nou numiţi au făcut o scurtă vizită lui Benedict la Mănăstirea Mater Ecclesiae.
Beatrix Wilhelmina Armgard
Într-o transmisiune TV în presa naţională din 28 ianuarie 2013, Beatrix şi-a anunţat intenţia de a abdica pe 30 aprilie (de Ziua Reginei), fix când a împlinit 33 de ani de domnie.
Beatrix a declarat că „este timpul să punem responsabilitatea pentru ţară în mâinile unei noi generaţii”.
Moştenitorul ei, fiul cel mare, Prinţul Willem-Alexander, a devenit noul rege.
Ea a fost al treilea monarh olandez care a abdicat succesiv după bunica şi mama ei.
Beatrix continuă să-şi asume unele îndatoriri regale şi este patronul multor organizaţii. Ea locuieşte în micul castel Drakensteyn cu şanţ, lângă satul Lage Vuursche şi într-o casă de lângă Palatul Noordeinde. Anual, a fost fotografiată pe durata iernii la Lech, Austria, unde se dă cu schiurile.
Forbes a estimat averea ei la 300 de milioane de dolari.
Juan Carlos I
Presa spaniolă a speculat cu privire la viitorul regelui la începutul anului 2014, în urma criticilor publice pentru că a făcut un safari de vânătoare de elefanţi în Botswana şi pentru un scandal de delapidare care i-a implicat pe fiica sa Cristina şi soţul ei Iñaki Urdangarin.
În dimineaţa zilei de 2 iunie 2014, premierul Mariano Rajoy a făcut un anunţ televizat că Regele i-a comunicat intenţia sa de a abdica.
Mai târziu, Regele a ţinut un discurs televizat şi a anunţat că va abdica de la tron în favoarea Prinţului Asturiei. Felipe a fost înscăunat la 19 iunie 2014, iar nepoata lui Juan Carlos, Leonor , a devenit noua Prinţesă a Asturiei.
Juan Carlos a fost al patrulea monarh european care a abdicat în puţin peste un an, după Papa Benedict al XVI-lea (28 februarie 2013), Regina Beatrix a Ţărilor de Jos (30 aprilie 2013) şi Regele Albert al II-lea al Belgiei (21 iulie 2013).
Construcţia unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită ar fi fost coordonată cu respingeri aduse lui Juan Carlos la sfârşitul anilor 2000.
Înregistrările despre presupusa amantă a fostului rege, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, vorbind cu un fost şef al poliţiei, au fost divulgate presei la jumătatea anului 2018. Ea a susţinut că el a cumpărat proprietăţi în Monaco sub numele ei pentru a eluda tratamentul fiscal al rezidenţilor legali., afirmând „[nu] pentru că [m-a iubit] mult, ci pentru că locuiesc în Monaco”. Ea a mai susţinut că şeful serviciului spaniol de informaţii a avertizat-o că viaţa ei şi a copiilor ei ar putea fi în pericol dacă va vorbi despre afacerea lor. Acuzaţiile au atras cereri ca Juan Carlos să fie investigat pentru corupţie la începutul lunii iunie 2019.
Autorităţile elveţiene au început să-l investigheze pe Juan Carlos în martie 2020 în legătură cu o mită de 100 de milioane de dolari către Sayn-Wittgenstein în 2012.
În iunie 2020, parchetul de la Curtea Supremă a Spaniei a fost de acord să investigheze rolul lui Juan Carlos de facilitator în faza a II-a a căii ferate de mare viteză care leagă Mecca şi Medina.
O investigaţie suplimentară de către autorităţile elveţiene a fost întreprinsă cu privire la 3,5 milioane de euro plătiţi de la Fundaţia Lucum băncii Pictet & Ciein din Bahamas pentru o societate numită Dolphin, care era controlată de avocatul Dante Canónica, care controla şi Lucum.
Procurorii spanioli au deschis o anchetă cu privire la utilizarea de către Juan Carlos şi alţi membri ai familiei regale a cardurilor de credit utilizate între 2016 şi 2018, care au fost plătite printr-un cont de peste mări la care nici Juan Carlos, nici vreun membru al familiei regale nu au fost semnatari, ceea ce a condus la acuzaţiile conform cărora fondurile sunt active nedezvăluite şi extragerile de carduri au depăşit 120.000 EURO într-un an, au inclus venituri nedezvăluite şi, prin urmare, a fost declarată o infracţiune fiscală în Spania.
În decembrie 2020, Juan Carlos ar fi plătit 678.393,72 euro către agenţia fiscală a Spaniei într-o afacere de „carduri de credit opace” utilizate între 2016 şi 2018 de el însuşi, de soţia sa şi de unii nepoţi, intenţionând să evite un control suplimentar din partea Procurorul Curţii Supreme, plata fiind o recunoaştere a fraudei.
Procurorii elveţieni şi spanioli au investigat şi mai multe conturi legate de fostul rege, cum ar fi un cont în Elveţia cu aproape 8 milioane de euro şi o încercare de a retrage aproape 10 milioane de euro din Jersey, posibil dintr-un trust înfiinţat de sau pentru Juan.
La 25 februarie 2021, Juan Carlos a plătit 4 milioane de euro către Agenţia Fiscală Spaniolă pentru a evita noi infracţiuni fiscale legate de aceste zboruri.
O fundaţie din Panama Lucum l-a avut pe Juan Carlos ca prim beneficiar şi pe regele Felipe al VI-lea ca al doilea beneficiar, deşi regele Felipe al VI-lea a renunţat ulterior la orice moştenire de la tatăl său Juan Carlos.
La 3 august 2020, Palatul Zarzuela a anunţat că Juan Carlos doreşte să se mute din Spania din cauza presiunii din partea presei despre afacerile sale din Arabia Saudită.
Jurnaliştii au speculat că ar fi putut fugit în Republica Dominicană, Portugalia, Franţa şi Italia şi mai târziu, din 7 august, la Palatul Emirates din Abu Dhabi.
Pe 17 august, Casa Regală a confirmat că, din 3 august, Juan Carlos se afla în Emiratele Arabe Unite.
Akihito
Împărat Akihito, care a domnit din 1989, a abdicat în 2019, invocând vârsta sa înaintată şi sănătatea în declin, şi şi-a asumat titlul de Împărat Emerit (Daijō Tennō). El a fost succedat de fiul său mai mare, Naruhito.
La 19 martie 2020, împăratul emerit Akihito şi soţia sa, împărăteasa emerita Michiko, s-au mutat din Palatul Imperial, marcând prima lor apariţie publică de la abdicare. Pe 31 martie, s-au mutat în Reşedinţa Takanawa.
În decembrie 2021, Akihito şi-a sărbătorit 88 de ani de naştere, făcându-l cel mai longeviv împărat japonez verificabil din istoria înregistrată.
În ianuarie 2020, şi-a pierdut temporar cunoştinţa şi s-a prăbuşit la reşedinţa sa, deşi „nu au fost detectate anomalii” în creierul său. A fost diagnosticat cu insuficienţă cardiacă în iulie 2022.
Albert al II-lea
La 3 iulie 2013, regele Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a participat la o sesiune de prânz a cabinetului belgian unde şi-a dezvăluit intenţia de a abdica.
Regele a anunţat într-un discurs înregistrat la radio şi televiziune că pe 21 iulie, de Ziua Naţională a Belgiei, va abdica de la tron din motive de sănătate. El a fost succedat de fiul său mai mare, Philippe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe