Facebook, în boxa acuzaţilor. Ar fi contribuit la răspândirea urii şi a violenţei în timpul războiului din Etiopia

Cei care au iniţiat demersul cer despăgubiri de două miliarde de dolari, potrivit BBC.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Facebook, în boxa acuzaţilor. Ar fi contribuit la răspândirea urii şi a violenţei în timpul războiului din Etiopia

Facebook, în boxa acuzaţilor. Ar fi contribuit la răspândirea urii şi a violenţei în timpul războiului din Etiopia

Algoritmul Facebook a contribuit la răspândirea virală a urii şi a violenţei în timpul războiului civil din Etiopia, susţine un caz juridic. Abrham Meareg, fiul unui academician etiopian împuşcat mortal după ce a fost victima unei campanii pe Facebook, se numără printre cei care au intentat procesul împotriva Meta. Aceştia doresc crearea unui fond de 2 miliarde de dolari pentru victimele urii pe Facebook şi modificarea algoritmului platformei.

Reprezentanţii Meta au declarat că s-a investit foarte mult în moderare şi în tehnologie pentru a elimina ura. Discursul instigator la ură şi incitarea la violenţă sunt împotriva regulilor platformei, mai spun aceştia. Cazul, intentat la Înalta Curte din Kenya, este susţinut de grupul Foxglove.

Anul trecut, tatăl lui Meareg a devenit una dintre victimele violenţelor din ţară. La 3 noiembrie 2021, profesorul Meareg Amare Abrha a fost urmărit după ce a plecat de la universitate. Câţiva bărbaţi înarmaţi, aflaţi pe motociclete, l-au împuşcat de la mică distanţă în timp ce încerca să intre în casă.

Înainte de atac, profesorul a fost calomniat pe Facebook, iar mesajele au dezvăluit şi date de identificare, spune fiul său. În ciuda plângerilor repetate folosind instrumentul de raportare al Facebook, platforma „a lăsat aceste postări până când a fost mult prea târziu". Una dintre postări a fost eliminată după uciderea tatălui său, iar alta a rămas online până pe 8 decembrie 2022.

„Dacă Facebook ar fi oprit pur şi simplu răspândirea urii şi ar fi moderat postările în mod corespunzător, tatăl meu ar fi fost încă în viaţă", a declarat Meareg.

Într-o declaraţie sub jurământ depusă în instanţă, Meareg susţine că algoritmul Facebook promovează conţinutul „instigator la ură şi incitare", deoarece este posibil să atragă mai multă interacţiune din partea utilizatorilor. De asemenea, acesta susţine că moderarea conţinutului Facebook în Africa este „extrem de inadecvată", cu prea puţini moderatori care să se ocupe de postările în limbile amharică, oromo şi tigrinya.

Compania Mera susţine că a luat măsuri.

„Angajăm personal cu cunoştinţe şi expertiză locală şi continuăm să ne dezvoltăm capacităţile pentru a prinde conţinutul care încalcă legea în cele mai vorbite limbi din ţară, inclusiv amharică, oromo, somaleză şi tigrinya", a răspuns Meta pentru BBC News.

Meta mai anunţă că Etiopia reprezintă o prioritate ridicată .

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici