Facebook şi Twitter denunţă o nouă implicare a Rusiei în alegerile din SUA

  • FBI a detectat implicarea ruşilor pe Facebook şi Twitter, în încercarea de a influenţa alegătorii americani în favoarea lui Trump, potrivit Reuters.
  • Facebook a identificat legături cu persoane asociate cu activitatea Agenţiei Ruse de Cercetare pe Internet, o companie rusă care a încercat să influenţeze şi alegerile prezidenţiale din 2016.
  • Acţiunea este însă una de mică anvergură, profilurile şi paginile în cauză fiind închise înainte de a deveni foarte populare.
Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Facebook şi Twitter denunţă o nouă implicare a Rusiei în alegerile din SUA

Grupul cibernetic rus implicat în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA a acţionat din nou, utilizând o reţea de conturi de social media şi un site web creat pentru a arăta ca un mediu de ştiri independent, pentru a viza alegătorii de stânga din Statele Unite şi Marea Britanie, au raportat marţi Facebook şi Twitter, potrivit Reuters.

Facebook a spus că operaţiunea, axată parţial pe politica SUA şi tensiunile rasiale în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, a fost centrată în jurul unei organizaţii pseudo mass-media numită Peace Data.

Site-ul a operat 13 conturi de Facebook şi două pagini, care au fost înfiinţate în luna mai şi au fost suspendate luni pentru utilizarea de identităţi false şi a altor forme de „comportament neautentic coordonat”, a declarat compania.

Şi Twitter a declarat că a suspendat cinci conturi ca parte a acestei operaţiuni.

Facebook a declarat că investigaţia sa „a găsit legături cu persoane asociate cu activitatea anterioară a Agenţiei Ruse de Cercetare pe Internet”, o companie din Sankt Petersburg, despre care reprezentanţii serviciilor de informaţii americane spun că a avut un rol esenţial în eforturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016.

Anchetatorii de la Graphika, o firmă de analiză a social media, au studiat operaţiunea şi au declarat că Peace Data au vizat în mod predominant grupuri progresiste şi de stânga din Statele Unite şi din Marea Britanie, dar au postat şi despre evenimente din alte ţări, inclusiv Algeria şi Egipt.

Graphika a spus că doar aproximativ 5% din articolele Peace Data au vizat direct alegerile din SUA, dar că „această faţetă a operaţiunii sugerează o încercare de a construi o audienţă de stânga şi de a o îndepărta de campania lui Biden”.

FBI a declarat că a semnalat activitatea în cauză pe Facebook. Şeful politicii de securitate cibernetică a Facebook, Nathaniel Gleicher, a declarat că echipa sa a acţionat conform sugestiei FBI şi a suspendat conturile înainte ca acestea să strângă un număr mare de urmăritori online. Doar 14.000 de persoane au urmărit unul sau mai multe dintre conturile suspendate, a afirmat el.

Peace Data publică în limbile engleză şi arabă şi spune pe site-ul său că este o organizaţie non-profit de ştiri, care caută „adevărul despre evenimentele cheie din lume”. Dar cele trei persoane prezentate online nu sunt reale, Graphika descoperind că profilurile utilizau fotografii generate pe calculator, care nu corespundeau unor persoane existente şi erau legate de conturi false pe Facebook, Twitter şi LinkedIn.

Site-ul recruta jurnalişti independenţi, oferind până la 75 de dolari pentru un articol, în perioada februarie-august a acestui an, fiind publicate peste 700 de articole în limbile engleză şi arabă.

Cele două medii sociale au fost acuzate în 2016 de reacţie întârziată la implicarea rusă, şi chiar şi astăzi sunt acuzaţi de către funcţionari ai lor că nu acţionează suficient pentru a aborda campanii de dezinformare pe platformele lor. Acum au anunţat că au luat măsuri cu privire la alegerile din 2020 şi că au fost informaţi de acţiunea ruşilor de către FBI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici