Prima pagină » Coronavirus » Reţeta vaccinului anti-COVID, la liber. SUA le cer producătorilor să renunţe la drepturile intelectuale

Reţeta vaccinului anti-COVID, la liber. SUA le cer producătorilor să renunţe la drepturile intelectuale

Reţeta vaccinului anti-COVID, la liber. SUA le cer producătorilor să renunţe la drepturile intelectuale
Reţeta vaccinurilor anti-COVID ar putea să fie la liber. Statele Unite susţin ideea că firmele producătoare ar trebui să renunţe la drepturile intelectuale asupra serurilor. Organizaţia Mondială a Comerţului a cerut soluţii care să ajute şi locuitorii din statele sărace.
 
Chiar dacă nu au resurse pentru a dezvolta un vaccin nou, Alexandru Rafila spune că statele în curs de dezvoltare pot susţine producţia: „Ţări cum sunt India şi Africa de Sud, care chiar dacă în accepţiunea unora sunt ţări mai puţin dezvoltate, au o industrie farmaceutică foarte puternică. India în mod special este unul din cei mai mari producători la nivel mondial de vaccinuri.”
 
O astfel de politică nu ar aduce doar beneficii, ci şi riscuri. Economistul Radu Muşetescu spune că noii producători ar putea să nu respecte reţeta vaccinului şi astfel să scadă calitatea şi eficienţa serului.
 
„Eu, din câte estimez, dacă asemenea patente vor fi accesibile producătorilor chinezi, ei le vor folosi în alte direcţii, în dezvoltarea de alte soluţii medicale sau tehnologii medicale, biomedicale, în măsura în care vor ţine foarte probabil să îşi dezvolte şi să alimenteze piaţa mondială cu propriile vaccinuri anti-COVID”, afirmă Radu Muşetescu. 
 
Renunţarea la patente, chiar şi temporar, înseamnă o ofertă mai mare, implicit preţuri mici şi profit redus pentru comapaniile care au dezvoltat vaccinurile. În acest timp, ţări precum China,  Rusia, Brazilia, Africa de Sud sau India ar obţine cu titlu gratuit acces la tehnologii medicale foarte valoroase.
 
„Dacă nu intri în logica afacerilor, dacă nu respecţi această logică a afacerilor pe care au avut-o în vedere producătorii actuali de vaccinuri, stimulentele pe viitor ca asemnea companii, în condiţii de criză, să aloce reusurse masive pentru dezvoltarea rapidă de soluţii medicale ar fi scăzută”, adaugă economistul Radu Muşetescu.