- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Factorul român" în protestele de la Chişinău determină Transnistria să ceară garanţii
Rolul "factorului român" în protestele de la Chişinău, anunţat de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a determinat regiunea separatistă Transnistria să ceară garanţii privind respectarea propriei sale suveranităţi, potrivit presei ruse, citată de RIA Novosti în pagina electronică.
"Factorul român" în protestele de la Chişinău determină Transnistria să ceară garanţii (Imagine: gdb.rferl.org)
Potrivit unor politicieni ruşi citaţi de Nezavissimaia Gazeta, Gazeta şi Rossiiskaia Gazeta, evenimentele de marţi ar putea pune capăt negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol şi ar putea readuce în discuţie recunoaşterea independenţei Transnistriei.
Ministrul transnistrean al Securităţii, Vladimir Antiufeiev, a anunţat intensificarea controalelor la frontiera cu Republica Moldova, menite să împiedice extinderea revoltei pe malul stâng al Nistrului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
"Ameninţarea reunificării (Republicii) Moldova şi României a divizat odată cele două maluri ale Nistrului şi a declanşat conflictul transnistrean. Acest «factor român» rămâne în continuare prezent de 20 de ani, după cum o demonstrează evenimentele de la Chişinău. În această situaţie suntem obligaţi să ne preocupăm de securitatea şi interesele populaţiei din regiune", a precizat ministrul transnistrean de Externe, Vladimir Iastrebciak.
Evenimentele din Republica Moldova ar putea lansa procesul de recunoaştere a independenţei Transnistriei, a declarat la rândul său Konstantin Zatulin, deputat în Duma de Stat.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma, Konstantin Kosacev, consideră însă că ar fi neproductiv ca problema transnistreană să fie luată în discuţie în prezent. "Este mai important să sprijinim autorităţile moldovene. În plus, este vorba despre a cincea tentativă de revoluţie colorată după evenimentele din Kîrgîzstan, Mongolia, Ucraina şi Georgia".
"Rusia nu trebuie să îşi schimbe politica în regiune, întrucât liderii moldoveni, privaţi de ajutor din partea Uniunii Europene şi a României, se vor orienta mai activ către Rusia", argumentează analistul Serghei Karaganov.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România