Familia ben Laden se poate întoarce la afacerile sale, după moartea liderului al-Qaida

Acum, că "oaia neagră" a familiei, Osama ben-Laden, zace undeva pe fundul mării, clanul ben Laden se poate întoarce la afacerile sale, iar pentru unii dintre ei aceste afaceri înseamnă foarte mulţi bani şi influenţă, comentează Daily Mail în ediţia electronică.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Familia ben Laden se poate întoarce la afacerile sale, după moartea liderului al-Qaida

Familia ben Laden se poate întoarce la afacerile sale, după moartea liderului al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei zece ani trăiţi sub stigmatul celui mai "infam" nume din lume nu au contribuit la creşterea profitului familiei ben Laden, una dintre cele mai bogate din Orientul Mijlociu, comentează publicaţia. Cu toate acestea, afacerile au continuat. Portul comercial Jeddah, la Marea Roşie, este cartierul general al afacerii în domeniul construcţiilor a familiei, Saudi BinLaden Group (SBG), care se bucură de un "succes fabulos". Între timp, Elveţia a fost gazda europeană a unora dintre "vlăstarele" familiei, în perioada dificilă de după 11 septembrie.

Întrebarea care se pune în prezent, potrivit Daily Mail, este câte dintre sutele de rude ale liderului reţelei teroriste al-Qaida îi plânge dispariţia. Generaţia acestuia a declarat public că Osama ben Laden a făcut de râs numele familiei. De asemenea, "prieteni" cu legături influente au anunţat că familia sa speră ca decesul acestuia să însemne "o pagină închisă". Dar nu toţi cei care poartă acest nume ar fi de acord cu acest anunţ.

Cotidianul publică o fotografie din 1971, în care Osama, în vârstă de 14 ani, apare alături de 21 din cei peste 50 de fraţi ai săi, într-o vacanţă, în orăşelul suedez Falun. Îmbrăcaţi la modă, pozând în faţa unui Cadillac roz, ei ofereau imaginea unor tineri arabi cosmopoliţi, cu o e educaţie superioară, care se pot bucura de o vacanţă oriunde în lume. Ei erau copiii şeicului Mohammed ben Laden, un imigrant yemenit din Arabia Saudită, ale cărui afaceri beneficiau de pe urma prieteniei cu regele saudit.

Mohammed, care s-a căsătorit de 22 de ori, a obţinut drepturi exclusive asupra tuturor proiectelor clădirilor religioase sub controlul saudit de la Mecca, Medina şi Ierusalim şi s-a extins, ulterior, în proiecte civile. După moartea sa, în 1967, într-un accident de avion, Salem, unul dintre fiii săi, care a studiat la Millfield, a preluat conducerea firmei. El a devenit un prieten apropiat al regelui saudit Fahd şi a avut legături de afaceri cu viitorul preşedinte american George W. Bush, printr-un asociat comun, James Bath.

Ca şi Mohammad, Salem a murit într-un accident de avion, în Texas, în 1988. Afacerea a fost preluată de fratele lui, Bakr, care a studiat la Miami. Acesta se află şi acum la conducerea SBG, în Jeddah. Văzut rar în public, el este considerat cea mai importantă persoană din oraş. SBG este estimată la câteva miliarde de euro. Nu se cunosc valorile averilor din străinătate, dar familia ben Laden ar avea legături cu acţionari majoritari de la Microsoft şi Boeing, prin Saudi Investment Company, cu sediul la Geneva, condusă de Yeslam, un frate vitreg al lui Osama ben Laden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici