Familia franceză de şapte persoane răpită în februarie în Camerun a fost eliberată

Familia franceză de şapte persoane, inclusiv patru copii, răpită la 19 februarie în nordul Camerunului de către o grupare islamistă nigeriană, Boko Haram, a fost eliberată în cursul nopţii de joi spre vineri şi a ajuns la Ambasada Franţei din Yaoundé.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului Familia franceză de şapte persoane răpită în februarie în Camerun a fost eliberată

Familia franceză de şapte persoane răpită în februarie în Camerun a fost eliberată

Cei şapte francezi, a căror eliberare a fost confirmată atât de către Yaoundé, cât şi de către Paris, au sosit la ambasadă sub o escortă a poliţiei şi armatei vineri, înainte de prânz, în timp ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius se afla în drum spre capitala cameruneză.

Preşedintele camerunez Paul Biya a anunţat vineri eliberarea familiei de şapte ostatici, răpiţi în urmă cu aproximativ două luni în nordul Camerunului de către Boko Haram şi deţinuţi de atunci în Nigeria.

"Preşedintele Republicii Camerun Paul Biya anunţă opinia publică naţională şi internaţională că cei şapte ostatici francezi răpiţi la 19 februarie 2013 la Dabanga (nord) au fost predaţi în această noapte (de joi spre vineri) autorităţilor cameruneze", se arată într-un comunicat citit pe postul naţional de radio.

"Domnul Tangui-Fournier, soţia sa Alban, fratele său şi cei patru copii sunt teferi", se precizează în comunicat, în care se mulţumeşte "guvernelor Nigeriei şi Franţei pentru ajutorul lor".

Tatăl, mama şi cei patru copii, cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani, locuiau începând din 2011 la Yaoundé, unde tatăl, Tanguy, este un angajat expatriat la grupul GDF Suez. Cyril Moulin-Fournier, fratele lui Tanguy, care tăieşte în Spania, li s-a alăturat în timpul pe timpul concediului.

Familia a fost răpită în nordul Camerunului, unde se afla într-o vizită într-un parc naţional.

Răpitorii lor s-au reclamat din cadrul sectei islamice Boko Haram, activă în nordul Nigeriei, o zonă afectată de mai mulţi ani de atentate şi asasinate, reprimate sângeros de către forţele de securitate nigerine.

În două înregistrări video, difuzate la 25 februarie şi 18 martie, răpitorii cereau, în schimbul eliberării francezilor, eliberarea unor membri din cadrul grupului, deţinuţi în Nigeria şi Camerun.

Pe de altă parte, preşedintele francez François Hollande a declarat vineri că Franţa nu plăteşte răscumpărări pentru eliberarea ostaticilor, după eliberarea ostaticilor.

Franţa "nu cedează asupra principiilor", "nu plăteşte răscumpărări", a declarat preşedintele francez pentru presă, în contextul în care alţi şapte cetăţeni francezi sunt ostatici, în continuare, în Africa. "Fiind cât mai discreţi posibil, putem să fim cât mai eficienţi", a adăugat Hollande. "Nu putem spune totul, dar vom face totul", a subliniat şeful statului.

Tanguy Moulin-Fournier, tatăl familiei franceze, a dat asigurări pentru AFP că cei patru copii sunt "bine", la sosirea lor la ambasada din Yaoundé.

"Copii sunt bine (...). Suntem foarte fericiţi să ne întoarcem în Camerun, să putem să ne revenem toţi prietenii şi toţi fraţii camerunezi. Aproape în lacrimi vă spun acest lucru", a declarat Tanguy Moulin-Fournier, cu faţa slăbită şi purtând o barbă lungă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici