Familia Romanov cere reluarea anchetei asupra asasinării ţarului Nicolae al II-lea

Familia Romanov a sesizat, vineri, justiţia rusă pentru a cere reluarea anchetei asupra asasinării ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, şi a familiei acestuia, închisă în urmă cu un an, au anunţat reprezentaţii acesteia.

Urmărește
2076 afișări
Imaginea articolului Familia Romanov cere reluarea anchetei asupra asasinării ţarului Nicolae al II-lea

Familia Romanov în faţa mormântului ţarinei Maria Feodorovna, mama ţarului Nicolae al II-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marea ducesă Maria Vladimirovna, considerată de anumiţi monarhişti ruşi drept şef al Casei Imperiale a Rusiei, "a depus o plângere la tribunalul Basmanny din Moscova, cerând catalogarea drept ilegală şi nefondată" a deciziei comitetului de anchetă al parchetului rus de a închide cazul, a declarat Gherman Lukianov.

Ea a cerut, de asemenea, "ca acest comitet să îi furnizeze o copie a deciziei de închidere a anchetei", potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit familiei Romanov, decizia de a închide ancheta "contrazice hotărârea Curţii supreme" ruse, care a recunoscut, în octombrie 2008, că Nicolae al II-lea şi familia sa au fost "victime ale represiunii politice".

"Iar comitetul de anchetă este de părere că aceştia au fost ucişi de nişte criminali", a adăugat Lukianov.

Marea ducesă doreşte eliminarea oricărui "nihilism juridic" în ceea ce priveşte acest caz, a adăugat acesta.

Ţarul Nicolae al II-lea, soţia acestuia, cei cinci copii ai lor şi câţiva servitori au fost asasinaţi de bolşevici, pe 17 iulie 1918, la Ekaterinburg, în Urali. Comisia de anchetă a stabilit că rămăşiţele umane descoperite în apropierea oraşului Ekaterinburg aparţin familiei ţarului. Testele antropologice, genetice şi istorice care au fost efectuate au demonstrat că "rămăşiţele aparţin ţarului Nicolae al II-lea, familiei acestuia şi servitorilor lor", potrivit declaraţiei comisiei de anchetă.

Ancheta a fost deschisă în 1993, după ce rămăşiţele unor membri ai familiei Romanov - ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa, Aleksandra şi cele trei fiice, Olga, Tatiana şi Anastasia - au fost găsite într-o groapă comună din Ekaterinburg, în 1991. În 1998, aceste rămăşiţe umane au fost identificate oficial de guvernul rus.

În iulie 2007, rămăşiţele umane ale unui băiat şi ale unei fete, despre care se credea că au aparţinut ţareviciului Alexei şi prinţesei Maria, sora acestuia, asasinaţi împreună cu toată familia imperială rusă în urmă cu 90 de ani, au fost descoperite în apropierea locului în care au fost găsite primele schelete.

Teste, efectuate de zeci de institute din Rusia şi străinătate, au dovedit că rămăşiţele descoperite în 1991 şi 2007 aparţin, într-adevăr, membrilor aceleiaşi familii. Însă familia Romanov spune că se îndoieşte de aceste rezultate.

În ianuarie 2009, comisia care ancheta cazul a informat că a închis ancheta asupra asasinării familiei Romanov, deoarece faptele s-au prescris, iar persoanele considerate vinovate de uciderea familiei imperiale ruse au decedat.

Ţarul şi familia sa au fost canonizaţi de Biserica ortodoxă rusă în august 2000.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici