Familiile victimelor accidentului aerian din Franţa au început să sosească la faţa locului

Familiile victimelor au început să sosească în localităţile din apropierea locului unde s-a prăbuşit marţi avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, în timp ce operaţiunile de recuperare a cadavrelor celor 150 de victime este în plină desfăşurare.

Urmărește
1631 afișări
Imaginea articolului Familiile victimelor accidentului aerian din Franţa au început să sosească la faţa locului

Familiile victimelor accidentului aerian din Franţa au început să sosească la faţa locului (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Primele familii ale victimelor au sosit deja la Digne-les-bains, în sudul Franţei, în noaptea de marţi spre miercuri, relatează Le Figaro, în ediţia electronică. Ele au fost întâmpinate de personalul prefecturii care le va duce miercuri cu autobuzul la Seyne-les-Alpes, localitatea cea mai apropiată de locul accidentului, transformată în cartier general al echipelor de salvare şi al anchetatorilor.

Primul etaj al Casei Tineretului din această localitate a fost transformat marţi seara în capelă, destinată reculegerii sau susţinerii psihologice acordate de trei asociaţii. Pe o estradă amenajată ca altar au fost depuse flori şi lumânări, precum şi cărţi de condoleanţe. Alte familii ar urma să vină pe cont propriu.

Au fost rechiziţionate locuinţe în toată regiunea pentru a găzdui aceste persoane. "Spontan, locuitorii s-au manifestat pentru a pune la dispoziţie cel puţin o cameră. Aici toată lumea este în stare de şoc", a declarat Michel Jame, consilier municipal în Seyne-les-Alpes.

În jurul orei 08.00 (09.00 ora României), elicopterele şi-au reluat survolurile deasupra văii Galebre, pentru a continua căutările şi a aduce cadavrele celor 150 de persoane aflate la bordul avionul A320. "O activitate complicată deoarece cadavrele sunt dezmembrate", a declarat o sursă apropiată anchetei.

Rămăşiţele umane vor fi lăsate de elicoptere discret, departe de privirile familiilor, şi plasate în containerele frigorifice care au ajuns de la Paris miercuri dimineaţă. Zece medici legişti sunt aşteptaţi miercuri la faţa locului, a declarat procurorul din Marsilia, Brice Robin.

Potrivit informaţiilor deţinute de Le Figaro, cadavrele vor fi duse la spitale din Marsilia şi Paris pentru dificila activitate de identificare. În acest scop, tuturor familiilor victimelor le vor fi prelevate probe ADN.

Căutarea cadavrelor este dificilă din cauza faptului că zona este extrem de accidentată şi izolată între munţi, iar "solul este deosebit de friabil", explică un membru al echipelor de intervenţie. În plus, apa se scurge pe stânci şi duce şi mai departe rămăşiţele umane sau resturile avionului. "Misiunea este foarte complicată deoarece suntem la altitudine mare", aminteşte generalul David Galtier, comandantul jandarmeriei din regiune. Locul accidentului este situat la o altitudine cuprinsă între 1.600 şi 2.500 de metri.

Aerodromul localităţii este punctul de plecare al elicopterelor, dar şi centrul unde se reunesc mijloacele. "Este vorba despre o susţinere medicală destinată familiilor dar şi echipelor de salvare în cazul în care membrii lor sunt răniţi", explică Philippe Tarroux, pompier din Hautes-Alpes. La faţa locului, numărul lor este de câteva sute, alături de 200 de jandarmi.

Activităţile din cadrul anchetei, întrerupte în cursul nopţii, s-au reluat miercuri dimineaţa. Numeroşi jandarmi au securizat perimetrul accidentului, care se întinde pe mai multe hectare, pe parcursul nopţii. Cinci dintre ei au fost la faţa locului, unde "rămăşiţele sunt răspândite peste tot pe pante şi văi", a constatat dr Frederic Petitjean, primul paramedic ajuns la faţa locului. "Epava este pulverizată, dispersată în mii de bucăţele. Cea mai mare pe care am văzut-o este cât trei uşi de maşină", a explicat el.

O patrulă formată din aproximativ 50 de jandarmi a încercat să găsească o potecă de acces terestru în cursul nopţii, dar în zadar. "Accesul la locul accidentului se va face în continuare cu elicopterele dar încercăm în cursul zilei să găsim un drumeag", a precizat un jandarm.

Preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul spaniol Mariano Rajoy sunt aşteptaţi în cursul zilei, în jurul orei 14.00 (15 ora României), la capela improvizată din localitate.

Avionul prăbuşit marţi dimineaţă aparţine companiei Germanwings, subsidiara Lufthansa, şi transporta 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului. Printre victime figurează 6 7 de germani, între care doi bebeluşi, 16 adolescenţi din Haltern (nord-vestul ţării) şi doi cântăreţi de operă din Dusseldorf.

Lista pasagerilor conţine şi "45 de pasageri cu nume de familie spaniole", a declarat vicepremierul spaniol Soraya Sainz de Santamaria.

Printre victime s-ar afla, de asemenea, cel puţin un belgian, un danez, doi australieni, doi columbieni şi doi argentinieni.

Londra, Mexic şi Tokyo au vorbit despre prezenţa probabilă la bordul avionului a trei pasageri britanici, a doi mexicani şi doi japonezi. Preşedintele Hollande a vorbit despre posibilitatea unor victime "turce", în timp ce presa evocă prezenţa unui cuplu marocan la bordul avionului, transmite Le Parisien.

Miercuri, Ministerul kazah de Externe a anunţat că cel puţin trei cetăţeni kazahi se aflau la bordul zborului 9525 al Germanwings şi că încearcă să confirme informaţiile autorităţilor germane potrivit cărora un al patrulea pasager avea, de asemenea, cetăţenie kazahă.

O femeie olandeză în vârstă de 20 de ani se află, de asemenea, printre victime, a confirmat Ministerul olandez de Externe.

Pe de altă parte, compania Germanwings a anunţat pe site-ul său de Internet că un zbor care urma aceeaşi rută cu avionul prăbuşit a fost anulat miercuri. "În urma incidentului din Franţa de ieri (marţi), Germangwings a anulat un zbor astăzi (miercuri) şi operează restul de zboruri conform programului. Din cauza impactului emoţional, unii dintre membrii echipajelor se declară nepregătiţi pentru a merge la serviciu astăzi. Germanwings înţelege aceste circumstanţe, având în vedere că membrii echipajelor au pierdut colegi în incident", afirmă compania.

Miercuri, Germanwings operează 11 avioane, predominant de la alte linii aeriene precum Lufthansa, Air Berlin şi TuiFly, pe aproximativ 40 de zboruri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici