Fatah susţine că cel puţin 24 de ţări vor recunoaşte Palestina până în septembrie

Cel puţin încă 24 de ţări vor recunoaşte, până în septembrie, existenţa statului Palestina între frontierele din 1967, a declarat luni Nabil Shaath, un oficial de rang înalt din cadrul mişcării Fatah, partidul preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, relatează AFP.

Urmărește
8 afișări

"O sută cincisprezece ţări ne-au recunoscut oficial, până în prezent, iar cinci urmează să confirme, ceea ce va ridica numărul la 120", a declarat Nabil Shaath, într-o întâlnire cu presa, la Ramallah (Cisiordania).

"Dar avem informaţii cu privire la cel puţin 24 de ţări care au hotărât să ne recunoască până în septembrie. Ne-au informat şi ne aşteptăm ca acest lucru să aibă loc în săptămânile viitoare, începând cu Armenia", a precizat oficialul palestinian.

El a anunţat că "două state arabe care nu au recunoscut, încă, statul Palestina, şi anume Siria şi Liban, vor vota, fără îndoială, în favoarea statului Palestina".

Preşedintele Abbas a confirmat duminică, în mod oficial, că palestinienii sunt hotărâţi să ceară ONU, în septembrie, statutul de membru deplin pentru statul lor, pe baza frontierelor din iunie 1967, care includ Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est.

Ei speră ca, în acest scop, să obţină majoritatea de două treimi a celor 192 de state membre ale Adunării Generale a ONU, la viitoarea sa sesiune, în septembrie,

Statele Unite şi mai multe ţări europene, ca Germania şi Italia, aliaţi ai Israelului, se opun unui asemenea demers "unilateral". Alţii, ca Franţa, Spania şi Suedia îşi păstrează opţiunea deschisă, sugerând că ar putea recunoaşte, eventual, un stat palestinian.

Comunitatea internaţională vrea să creadă într-o reluare a procesului de pace, aflat într-un punct mort din septembrie 2010, şi exercită o anumită presiune asupra palestinienilor şi israelienilor, dar, până în prezent, fără niciun rezultat.

În absenţa oricărei perspective realiste de reluare a negocierilor cu Israelul, palestinienii argumentează că cererea lor de recunoaştere la ONU nu este contradictorie cu procesul de pace, ci, din contră, o completează.

"A venit vremea ca această comunitate internaţională să aprobe aderarea unui stat palestinian la ONU, în frontierele din 1967. Această măsură este inevitabilă şi vrea să păstreze atât procesul de pace, cât (...) şi stabilitatea şi pacea în regiune", a pledat negociatorul palestinian Saeb Erakat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici