FBI, criticat pentru excese în anchete efectuate după atentatele de la 11 septembrie
Poliţia federală americană (FBI) a indus în eroare Congresul şi a continuat anchete pentru terorism nejustificate împotriva unor asociaţii militante de stânga în perioada 2001-2006, potrivit unui raport publicat luni, care precizează însă că practica nu a fost generalizată.
FBI, criticat pentru excese în anchete efectuate după atentatele de la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul a fost comandat de Congres în urmă cu patru ani, după publicarea în presă a unor documente privind o serie de excese comise de FBI, pe baza unor reguli devenite mai flexibile după 11 septembrie. Documentul a fost redactat de inspectorul general al Departamentului american al Justiţiei.
Textul se concentrează asupra unor anchete efectuate de FBI în legătură cu activităţile mai multor asociaţii, printre care se numără asociaţia pacifistă Thomas Merton Center, Greenpeace sau chiar asociaţia de apărare a animalelor, Peta.
Inspectorul general precizează însă că, deşi au existat abateri de la reguli, "dovezile arată că FBI nu a vizat anumite organizaţii doar din cauza activităţilor lor militante".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Dar, "în mai multe cazuri, motivele factuale de declanşare a unei anchete erau reduse", potrivit raportului. Documentul descrie de exemplu cum, "într-o zi calmă" din 2002, un agent al FBI a fost trimis la o manifestaţie împotriva războiului organizată la Pittsburg, Pennsylvania, fără ca el să aibă "vreo dovadă care să lege această misiune de o anchetă sau de vreo informaţie potrivit căreia un terorist ar putea fi prezent la această manifestaţie", susţine inspectorul general.
Aflat într-o perioadă de testare, tânărul agent a fotografiat o demonstrantă originară din Orientul Mijlociu care distribuia manifeste, apoi şi-a bazat raportul pe cercetări realizate pe Internet.
În momentul în care informaţiile privind ancheta au devenit publice - în baza legii americane privind libertatea de informare - în 2006, "FBI a publicat un comunicat de presă" în care afirma că agentul său fusese mobilizat în zonă în cadrul unei anchete aflate în curs de desfăşurare.
Două luni mai târziu, în timpul unei audieri în Congres, directorul FBI, Robert Mueller, a declarat că poliţistul "încerca să identifice o persoană despre care credea că se afla la această manifestaţie".
"Cele două explicaţii erau false" şi sugerează, în mod eronat, că supravegherea acestei manifestaţii era "consecinţa unor informaţii potrivit cărora ar fi fost prezente acolo şi persoane care aveau legături cu terorismul internaţional", afirmă inspectorul general.
"Directorului FBI şi Congresului le-au fost furnizate informaţii eronate", a precizat Timothy Murphy, director adjunct al poliţiei federale, într-o scrisoare de răspuns la acest raport, exprimând "regretele" FBI în acest dosar.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO