- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FBI dezactiveză un număr important de GPS-uri, pentru a nu fi condamnat de încălcarea vieţii private
O decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite a obligat poliţia federală (FBI) să dezactiveze numeroase dispozitive GPS pe care le utiliza frecvent în anchetele sale, a anunţat directorul FBI Robert Mueller.
FBI dezactiveză un număr important de GPS-uri, pentru a fi condamnat de încălcarea vieţii private (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu pot oferi un număr, dar am fost nevoiţi să dezactivăm un număr substanţial de (dispozitive) GPS", a declarat el miercuri în faţa unei Comisii a Camerei Reprezentanţilor. Un oficial FBI a anunţat recent, într-o conferinţă de presă, că FBI deţine 3.000 de asemenea echipamente.
Or, la sfârşitul lui ianuarie, Curtea Supremă a emis o hotărâre care limitează dreptul poliţiei în utilizarea dispozitivelor de geolocalizare prin satelit.
Ea a respins un apel al Guvernului şi a stabilit că este necesar ca poliţia să obţină un mandat care să o autorizeze să supravegheze un suspect cu ajutorul unui dispozitiv GPS, riscând să fie condamnată pentru încălcarea vieţii private.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Acest lucru va avea un impact asupra muncii noastre", a admis Mueller.
Dispozitivele GPS "ne scutesc uneori de o supraveghere fizică", a continuat şeful poliţiei federale. "Instalarea unei echipe de supraveghere fizică de şase, opt sau 12 persoane ne ocupă enorm de mult timp", a declarat el, apreciind că această decizie a justiţiei va împiedica utilizarea acestui tip de instrument "într-un anumit număr de supravegheri, în care era foarte extrem de benefic".
"Există numeroase persoane în Statele Unite pe care nu le putem inculpa (...) şi nu avem altă opţiune decât să le supraveghem o perioadă considerabilă de timp. (Dispozitivele) GPS ne permit să ne utilizăm efectivele mai bine", a continuat Mueller.
"Dar, bineînţeles, ne vom supune hotărârii Curţii Supreme", a adăugat el.
În hotărârea sa din 23 ianuarie, cea mai înaltă instanţă din ţară a stabilit, în unanimitate, că utilizarea de către forţele de ordine a unui dispozitiv GPS în vederea supravegherii deplasărilor unui vehicul este echivalentă, dacă nu este aprobată printr-un mandat judiciar, unei "intruziuni" în viaţa privată, contrară Constituţiei.
Curtea a respins apelul Guvernului american şi a confirmat o achitare de care a beneficiat un traficant de droguri, pe motiv că mandatul care a autorizat utilizarea unui dispozitiv GPS pentru supravegherea vehiculului său a expirat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO