FBI investighează un atac cu maşină asupra unui separatist sikh în California

FBI investighează împuşcătura din 11 august care a vizat un activist din California cu legături strânse cu liderul separatist sikh Hardeep Singh Nijjar, care a fost împuşcat mortal anul trecut într-o crimă despre care premierul canadian Justin Trudeau a spus că ar putea avea legătură cu India.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului FBI investighează un atac cu maşină asupra unui separatist sikh în California

FBI investighează un atac cu maşină asupra unui separatist sikh în California

Într-un interviu acordat Reuters, Satinder Pal Singh Raju, din Woodland, California, a declarat că agenţii FBI au venit joi să vorbească cu el şi cu un prieten care conducea camionul atunci când ei şi un alt pasager au fost atacaţi pe Interstate 505 South în comitatul Yolo, în timp ce se întorceau de la o cină târzie în Vacaville.

Nijjar a fost ucis în iunie 2023 în faţa gurdwarei sale, un lăcaş de cult sikh, în Surrey, Columbia Britanică. Această crimă şi sugestia lui Trudeau privind posibila implicare a guvernului indian au declanşat o criză diplomatică între cele două ţări.

Vorbind prin intermediul unui interpret, Raju a declarat că o maşină albă s-a oprit în stânga camionului lor, apoi s-a retras în spatele lor înainte de a se opri din nou lângă ei. Acesta a fost momentul în care a fost tras primul glonţ.

„La prima împuşcătură, m-am ascuns”, a spus el. „Dar apoi am auzit mai multe focuri de armă trase”. El a declarat că s-a gândit imediat la Nijjar, spunând că „aşa a fost asasinat Hardeep Singh Nijjar şi întreaga imagine a scenei mi-a trecut prin minte”.

În timp ce încercau să scape de focurile de armă, camionul lor a derapat şi a ieşit de pe şosea, intrând într-un şanţ, a spus Raju. El şi cei doi prieteni ai săi au fugit pe un câmp din apropiere şi s-au ascuns după o căpiţă de fân în timp ce sunau la 911. Ofiţerii de poliţie i-au spus ulterior că au găsit cel puţin cinci cartuşe.

Biroul FBI din Sacramento a confirmat colaborarea cu California Highway Patrol „în sprijinul anchetei” privind împuşcăturile.

Un purtător de cuvânt al California Highway Patrol a confirmat că a avut loc împuşcătura, dar a refuzat să ofere detalii şi a declarat că ancheta este în curs.

Un alt separatist sikt a fost o altă ţintă

În aceeaşi lună cu uciderea lui Nijjar, FBI a dejucat o presupusă tentativă de asasinat împotriva lui Gurpatwant Singh Pannun, un alt separatist sikh proeminent cu dublă cetăţenie în Canada şi Statele Unite.

Departamentul de Justiţie al SUA l-a acuzat pe cetăţeanul indian Nikhil Gupta că a încercat să organizeze asasinarea lui Pannun la cererea unui oficial al serviciilor secrete indiene.

Gupta a pledat nevinovat şi îşi aşteaptă procesul la New York.

Patru cetăţeni indieni aflaţi în Canada sunt acuzaţi de crimă şi conspiraţie în cazul morţii lui Nijjar.

India a negat implicarea în ambele incidente şi nu a fost clar dacă există o legătură între împuşcăturile din maşină în care a fost implicat Raju şi aceste incidente anterioare.

Ambasada Indiei la Washington nu a răspuns vineri cererii de comentarii cu privire la recenta împuşcătură din California.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici