„Din fericire, în urma eforturilor Ministerului Afacerilor Externe şi ale ambasadei noastre (…) cetăţenii iranieni au fost eliberaţi şi au fost transferaţi într-un loc sigur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, citat de agenţia oficială Irna.
Comandantul poliţiei din provincia Farah, Sayed Mohammad, a afirmat că „cei 12 ostatici (iranieni) au fost eliberaţi în jurul orei 17.00 (15.30, ora României), astăzi (miercuri)”.
El a precizat că trei afgani, şi nu cinci cum s-a afirmat iniţial, fuseseră răpiţi împreună cu cei 12 iranieni şi au fost de asemenea eliberaţi.
Toţi „au fost eliberaţi cu ajutorul liderilor tribali care au acţionat ca mediatori”, a explicat el.
Cei 12 ingineri iranieni şi cei trei afgani, care lucrau la construcţia unui drum, au fost răpiţi luni, în districtul Posht-e-Koi, în provincia Farah, potrivit autorităţilor provinciale, care acuzau insurgenţi talibani.
Un purtător de cuvânt al talibanilor, Yusuf Ahmadi, a declarat însă luni că nu este la curent cu această răpire.
Mehmanparast, citat de site-ul televiziunii de stat iraniene, declarase luni că ambasada afgană la Teheran va face presiuni asupra „autorităţilor de la Kabul pentru a-şi exercita responsabilităţile faţă de cetăţenii iranieni şi pentru a lua măsuri ferme şi rapide legate de această răpire”.
Răpirile unor cetăţeni afgani sau străini, fapte curente în Afganistan, pot fi acţiuni ale insurgenţilor talibani, care conduc o insurecţie mortală de când au fost înlăturaţi de la putere la sfârşitul lui 2001, de o coaliţie internaţională, dar şi acţiunile unor răufăcători.