Un „prim caz autohton” de transmitere care nu are originea în afara ţării a fost înregistrat la Nisa (sud-estul Franţei), a anunţat ministerul. „Este vorba despre un caz izolat, fără să fie semnalat un alt caz până în prezent. Pacientul s-a vindecat şi se află într-o stare bună de sănătate”, precizează comunicatul.
Virusul febrei Dengue este transmis prin intermediul unei înţepături a ţânţarilor Aedes. Prin înţepătură, ţânţarul preia virusul de la o persoană infectată şi, după o perioadă de incubaţie de câteva zile, poate transmite virusul unei persoane sănătoase.
„Pentru a preveni orice răspândire a virusului, vor fi extinse măsurile de monitorizare epidemiologică şi entomologică (a populaţiilor de ţânţari). Au fost, de asemenea, demarate acţiuni de dezinsecţie în zona de reşedinţă a persoanei afectate”, a precizat Ministerul francez al Sănătăţii.
„Riscul de dezvoltare a unei epidemii este considerat limitat, dar nu poate fi exclus, din cauza unei prezenţe importante la nivel local a ţânţarului-tigru”, continuă acesta.
Febra Dengue este o boală care, în majoritatea cazurilor, nu prezintă complicaţii. În schimb, există forme severe şi forme hemoragice (aproximativ un procent din cazurile simptomatice), pentru care nu există tratament curativ şi nici vaccin.
Formele grave ale bolii pot fi mortale. Departamentele franceze din America (Guadelupa şi Marticica, în Antile şi Guyana în America de Sud) se confruntă în mod frecvent cu epidemii de febră Dengue mai mult sau mai puţin grave.