- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fenomen neaşteptat în timpul pandemiei: Oraşele sunt atât de liniştite încât seismologii pot detecta cutremure pe care nu le descopereau înainte
Cândva aglomeratele străzi urbane sunt acum complet pustii. Traficul pe autostrăzi a fost redus la minim. În plus, tot mai puţin oameni pot fi văzuţi plimbându-se pe afară.
Sursa foto: Profimedia
Măsurile globale de combatere a noului coronavirus par că au dus la „liniştirea” lumii. Cercetătorii au observat şi ei acest fenomen.
Seismologii din întreaga lume observă tot mai puţin zgomot seismic de ambienţă - ceea ce înseamnă vibraţiile produse de maşini, trenuri, autobuze şi oameni care îşi desfăşoară activităţile zilnice. Iar în lipsa acestui zgomot, scoarţa terestră se mişcă tot mai puţin.
Thomas Lecocq, geolog şi seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a vorbit despre acest fenomen pentru prima oară în Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
În Bruxelles, zgomotul seismic de ambienţă s-a redus între 30% şi 50% de la jumătatea lunii martie, în apropiere de perioada în care autorităţile au început să implementeze închiderea şcolilor şi a întreprinderilor, precum şi alte măsuri de distanţare socială, potrivit lui Lecocq. Acel nivel de zgomot este la egalitate cu cel observat de seismologi în ziua de Crăciun, a mai spus acesta.
Mai puţin zgomot înseamnă că seismologii pot detecta evenimente de amploare mai mică
Reducerea zgomotului a avut un efect extrem de interesant în Bruxelles: Lecocq şi alţi seismologi pot detecta cutremure mai mici şi alte evenimente seismice pe care anumite staţii nu le-ar fi putut înregistra înainte.
Spre exemplu, staţia seismică din Bruxelles: în majoritatea timpului, Lecocq spune că este „practic inutilă”.
Staţiile seismice sunt de obicei instalate în afara zonelor urbane, pentru că în lipsa zgomotului produs de oameni pot fi înregistrate mai uşor vibraţiile subtile ale pământului. Însă, staţia din Bruxelles a fost construită în urmă cu peste un secol iar de atunci oraşul s-a tot extins în jurul său.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO