Fenomenele meteorologice şi conflictele internaţionale scumpesc energia în Marea Britanie

Preţul energiei va fi mai mare cu 10% în Marea Britanie, de la 1 octombrie, ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme şi a conflictelor internaţionale, relatează Reuters.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Fenomenele meteorologice şi conflictele internaţionale scumpesc energia în Marea Britanie

Sursa foto: Pexels

Ofgem, autoritatea britanică de reglementare a energiei, a anunţat vineri o creştere de 10% a facturilor de energie ale gospodăriilor, începând cu 1 octombrie, informează Reuters.

Astfel, plafonul anual va ajunge la 1.717 lire sterline. Această creştere este atribuită evenimentelor meteorologice severe şi conflictelor internaţionale, cum ar fi războiul din Ucraina.

Jonathan Brearley, CEO-ul Ofgem, a explicat că „această creştere a preţurilor este determinată de dependenţa noastră de o piaţă globală a gazelor foarte volatilă, influenţată prea uşor de evenimente internaţionale neprevăzute şi de acţiunile statelor agresive”.

Ofgem a recunoscut că această majorare va fi extrem de dificilă pentru multe gospodării, fiind un pic mai mare decât previziunile analiştilor.

Conform consultanţei energetice Cornwall Insight, plafonul era aşteptat să crească cu 9% din cauza preţurilor în creştere ale gazului şi energiei electrice pe pieţele en-gros, care şi-au revenit în ultimele luni.

Deşi preţurile s-au stabilizat într-o oarecare măsură faţă de anii anteriori, piaţa nu şi-a revenit complet din criza energetică şi din impactul invaziei Rusiei în Ucraina.

Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a declarat că această creştere este rezultatul direct al unei „politici energetice eşuate” pe care guvernul Laburist a moştenit-o de la Partidul Conservator.

Miliband a subliniat că politica a lăsat ţara „la mila pieţelor internaţionale de gaze controlate de dictatori”.

Cornwall Insight a sugerat, la rândul său, că ar trebui implementate măsuri pentru a proteja persoanele vulnerabile de creşterile facturilor la energie şi că, pe termen lung, este necesară o tranziţie către energie durabilă şi generată local pentru a reduce vulnerabilitatea Marii Britanii la şocurile internaţionale.

În prezent, factura medie a atins un nivel record de 4.279 lire sterline în ianuarie 2023.

Deşi nu se aşteaptă revenirea la preţurile extrem de ridicate din anii anteriori, se estimează că facturile nu vor reveni niciodată la nivelul considerat normal înainte de criză.

Simon Francis, coordonator al End Fuel Poverty Coalition, a menţionat că facturile de energie vor rămâne cu 65% mai mari decât înainte de criză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici