Feribotul scufundat în Coreea de Sud era condus de un subaltern, nu de căpitan

Feribotul care a naufragiat miercuri în largul Coreei de Sud cu sute de persoane la bord era condus de un ofiţer subaltern şi nu de căpitan, în momentul accidentului, a anunţat vineri justiţia.

Urmărește
1387 afișări
Imaginea articolului Feribotul scufundat în Coreea de Sud era condus de un subaltern, nu de căpitan

Feribotul scufundat în Coreea de Sud era condus de un subaltern, nu de căpitan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel de-al treilea locotenent era la cârmă în momentul producerii accidentului", a declarat procurorul general, Park Jae-Eok, în cadrul unei conferinţe de presă. "Căpitanul nu era la cârmă", a adăugat el.

Căpitanul Lee Joon-Seok, criticat dur de rudele celor dispăruţi pentru că a părăsit nava în timp ce sute de pasageri erau blocaţi, se afla "în spate", a adăugat procurorul, fără alte detalii.

Cauzele accidentului nu sunt cunoscute. Numeroşi pasageri susţin că au auzit un zgomot puternic după care feribotul s-a oprit brusc, ceea ce ar putea însemna că nava s-a lovit de un obiect imens.

Experţii vorbesc, de asemenea, de posibilitatea ca încărcătura feribotului, care transporta 150 de vehicule să se fi deplasat, dezechilibrând imediat nava.

Căpitanul a afirmat că nu s-a lovit de o stâncă.

Înconjurat de echipe de televiziune în birourile pazei de coastă, el şi-a prezentat scuze joi. "Îmi pare într-adevăr rău pentru pasageri, pentru victime şi familii", a declarat el.

Părinţii liceenilor acuză de incompetenţă Guvernul, echipele de salvare şi echipajul feribotului.

Până în prezent au fost găsite 25 de cadavre, potrivit bilanţului oferit în cursul nopţii de paza de coastă. Dintre cele 475 de persoane care se aflau la bord, dintre care peste 300 de liceeni, 179 au fost salvate. Sunt dispărute 271 de persoane.

Circa 500 de scafandri au fost mobilizaţi la faţa locului, dar curenţii puternici şi vizibilitatea redusă împiedică eforturile de a pătrunde în nava cu mai multe punţi.

Este vorba despre încercarea de a găsi eventuali supravieţuitori care s-ar fi putut refugia în buzunarele de aer, o ipoteză care pare din ce în ce mai puţin credibilă, pe măsură ce trece timpul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici