Şmîhal şi Fico au purtat discuţii la Uzhhorod, în vestul Ucrainei şi, potrivit unui oficial ucrainean, s-au axat pe cooperarea în domeniul infrastructurii, securitatea energetică şi sprijinul pentru planul de pace al Kievului, informează Reuters.
„Ucraina spune încă o dată că nu va continua acordul de tranzit cu Rusia după ce acesta expiră”, a declarat Şmîhal la o conferinţă de presă, stând alături de Fico.
„Obiectivul strategic al Ucrainei este de a priva Kremlinul de profiturile din vânzarea hidrocarburilor pe care agresorul le foloseşte pentru a finanţa războiul”, a adăugat Şmîhal.
Slovacia, membră a NATO şi a UE care are graniţă comună cu Ucraina, se opune aderării Ucrainei la NATO, dar are un interes puternic în menţinerea tranzitului de petrol şi gaze din Rusia către vest prin Ucraina.
Şmîhal a declarat că administraţia de la Kiev înţelege „dependenţa acută” a unor state, inclusiv Slovacia, de aprovizionarea cu gaz rusesc, dar mizează pe diversificarea treptată a livrărilor.
Premierul ucrainean a mai spus că cele două ţări au convenit asupra creării unui hub energetic est-european, care vizează utilizarea marilor instalaţii ucrainene de stocare a gazelor.
Fico este un critic important al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, alături de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi a oprit ajutorul militar pentru Ucraina când a revenit la putere.
Premierul Slovaciei şi-a reiterat poziţia negativă faţă de aderarea Ucrainei la NATO, dar a promis că nu va bloca drumul acesteia către UE.
„Voi fi clar, avem o atitudine rece faţă de aderarea Ucrainei la NATO, dar vă susţinem 100% în ceea ce priveşte UE. Aderarea dumneavoastră va fi importantă şi valoroasă pentru noi”, a spus Fico în Ucraina.
„Vor exista ţări în UE care vor dori ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie mai lent. Noi nu vom fi printre ele”, a adăugat Fico.