Fico reafirmă că se opune aderării Ucrainei la NATO. Drept răspuns, Şmîhal i-a transmis că Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor ruseşti

  • Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia după ce acesta expiră la sfârşitul anului 2024.
  • Anunţul a fost făcut luni de premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, la o întâlnire cu premierului Slovaciei, Robert Fico.
  • Fico se opune aderării Ucrainei la NATO, însă a anunţat că susţine intrarea acestei ţări în UE.
Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Fico reafirmă că se opune aderării Ucrainei la NATO. Drept răspuns, Şmîhal i-a transmis că Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor ruseşti

Şmîhal şi Fico au purtat discuţii la Uzhhorod, în vestul Ucrainei şi, potrivit unui oficial ucrainean, s-au axat pe cooperarea în domeniul infrastructurii, securitatea energetică şi sprijinul pentru planul de pace al Kievului, informează Reuters.

„Ucraina spune încă o dată că nu va continua acordul de tranzit cu Rusia după ce acesta expiră”, a declarat Şmîhal la o conferinţă de presă, stând alături de Fico.

„Obiectivul strategic al Ucrainei este de a priva Kremlinul de profiturile din vânzarea hidrocarburilor pe care agresorul le foloseşte pentru a finanţa războiul”, a adăugat Şmîhal.

Slovacia, membră a NATO şi a UE care are graniţă comună cu Ucraina, se opune aderării Ucrainei la NATO, dar are un interes puternic în menţinerea tranzitului de petrol şi gaze din Rusia către vest prin Ucraina.

Şmîhal a declarat că administraţia de la Kiev înţelege „dependenţa acută” a unor state, inclusiv Slovacia, de aprovizionarea cu gaz rusesc, dar mizează pe diversificarea treptată a livrărilor.

Premierul ucrainean a mai spus că cele două ţări au convenit asupra creării unui hub energetic est-european, care vizează utilizarea marilor instalaţii ucrainene de stocare a gazelor.

Fico este un critic important al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, alături de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi a oprit ajutorul militar pentru Ucraina când a revenit la putere.

Premierul Slovaciei şi-a reiterat poziţia negativă faţă de aderarea Ucrainei la NATO, dar a promis că nu va bloca drumul acesteia către UE.

„Voi fi clar, avem o atitudine rece faţă de aderarea Ucrainei la NATO, dar vă susţinem 100% în ceea ce priveşte UE. Aderarea dumneavoastră va fi importantă şi valoroasă pentru noi”, a spus Fico în Ucraina.

„Vor exista ţări în UE care vor dori ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie mai lent. Noi nu vom fi printre ele”, a adăugat Fico.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici