Fidel Castro a împlinit 86 de ani. Cum a fost omagiat "El Lider Maximo" de ziua sa de naştere

Omagii discrete şi mesage simple din partea prietenilor şi aliaţilor politici au marcat cea de a 86-a aniversare a fostului preşedinte cubanez Fidel Castro, sărbătorit luni în cea mai strictă intimitate.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro a împlinit 86 de ani. Cum a fost omagiat "El Lider Maximo" de ziua sa de naştere

Fidel Castro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Palatul Pionierilor din Havana, unde "el Lider Maximo" şi-a sărbătorit în trecut de mai multe ori ziua de naştere în mijlocul copiilor, se pregătea tradiţionalul tort aniversar, din care Fidel Castro nu a mai gustat de la criza gravă de sănătate care l-a îndepărtat de la putere în 2006.

Preşedinţii Boliviei Evo Morales şi Nicaraguei Daniel Ortega, precum şi partidul aflat la putere în Salvador i-au transmis mesaje cu această ocazie, potrivit presei oficiale.

Evo Morales l-a lăudat ca pe un "exemplu de solidaritate internaţională", în timp ce Daniel Ortega l-a calificat pe părintele Revoluţiei cubaneze drept un "lider uman fără pereche".

De asemenea, preşedintele velezuelan Hugo Chavez, care a discutat cu Fidel Castro la telefon, l-a lăudat pentru "energia" şi "luciditatea" sa.

Presa oficială cubaneză a publicat mesaje de felicitare din partea cetăţenilor cubanezi şi străini şi fragmente din cărţile care elogiază meritele celui care a condus Cuba timp de aproape jumătate de secol, după care a cedat puterea fratelui său Raul.

Săptămânalul Trabajadores îl cita pe pictorul brazilian Helder Beserra, care a prezentat la Havana o expoziţie omagială în onoarea lui Fidel Castro, cu prilejul aniversării sale. "Mai mult decât un lider politic, el reprezintă un moment istoric în ceea ce priveşte alegerea de a salva sau nu umanitatea", a afirmat pictorul.

Peste tot pe insulă, grupuri de tineri au pregătit omagii şi concerte, în special în satul său natal, Biran, în sud-estul Cubei, la aproximativ 650 de kilometri de Havana.

În perioada cât s-a aflat la putere, Fidel Castro şi-a apărat cu fermitate viaţa privată. Numeroşi cubanezi nu cunosc încă numele soţiei acestuia, Dalia Soto del Valle, şi nici pe ale ale celor cinci copii ai lor.

Începând din 2006, "el Comandante", cum îi spun cubanezii, îşi sărbătoreşte ziua de naştere în familie, iar în acest an Castro nu a mai apărut în public începând din aprilie şi nu şi-a mai publicat "reflecţiile" referitoare la teme de mare interes internaţional, de la jumătatea lui iunie încoace.

"Viaţa e ironică. Omul care ne-a făcut să credem că este omniprezent, astăzi nu se mai arată. Să se fi transformat în personaj vitual?", nota ironic celebra Yoani Sanchez pe blogul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici