- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (22.09.2023, 10:11)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Filipine analizează opţiunile legale faţă de China, pentru distrugerea recifurilor de corali
Filipine analizează opţiunile legale împotriva Chinei, pe care o acuză de distrugerea recifurilor de corali din zona sa economică exclusivă (ZEE) din Marea Chinei de Sud, acuzaţie respinsă de Beijing ca fiind o încercare de a „crea o dramă politică”, potrivit Reuters.
Urmărește
507 afișări
Filipine analizează opţiunile legale faţă de China, pentru distrugerea recifurilor de corali
Ministerul filipinez de externe a declarat joi seara că aşteaptă evaluări de la diverse agenţii cu privire la amploarea daunelor aduse mediului în reciful Iroquois din insulele Spratly şi că va fi ghidat de Solicitor General Menardo Guevarra.
Filipine studiază posibilitatea de a depune o a doua acţiune în justiţie la Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga, a declarat vineri Guevarra. Filipine a câştigat primul său caz, intentat în 2013, contestând pretenţiile Chinei asupra zonei.
Studiul „a fost determinat nu doar de presupusa distrugere a recifelor, ci şi de alte incidente şi de situaţia generală din Marea Filipinelor de Vest”, a declarat Guevarra pentru Reuters, adăugând că un raport şi o recomandare vor fi trimise preşedintelui Ferdinand Marcos Jr. şi Ministerului de Externe. Manila se referă la partea din Marea Chinei de Sud pe care o revendică drept Marea Filipinelor de Vest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„MAE este pregătit să contribuie la acest efort”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-o declaraţie.
„Statele care intră în ZEE şi în zonele maritime ale Filipinelor sunt, prin urmare, la fel de obligate să protejeze şi să conserve mediul nostru marin”, a precizat acesta.
Orice demers de a recurge la arbitraj ar fi extrem de controversat după victoria istorică a Filipinelor din 2016 într-un proces împotriva Chinei, care a concluzionat că revendicarea suveranităţii Beijingului asupra celei mai mari părţi a Mării Chinei de Sud nu are nicio bază în dreptul internaţional.
Reciful Iroquois Reef este aproape de Reed Bank, unde Filipine speră să aibă într-o zi acces la rezervele de gaze, un plan complicat de pretenţiile Chinei asupra zonei.
China, care a refuzat să recunoască hotărârea din 2016 şi s-a enervat la menţionarea repetată a cazului de către puterile occidentale, a negat cele mai recente afirmaţii privind distrugerea recifelor de corali.
„Îndemnăm partea relevantă din Filipine să înceteze să mai creeze o dramă politică din ficţiune”, a declarat joi seara târziu ambasada din Manila, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.
Paza de coastă şi forţele armate filipineze au raportat la începutul acestei săptămâni „pagube grave provocate mediului marin şi coralilor” la reciful Iroquois, unde a declarat că 33 de nave chineze au fost ancorate în august şi septembrie.
Aceştia au descris navele, care sunt de obicei traulere de pescuit, drept „miliţie maritimă” şi au declarat că acestea recoltau corali. Coralul din Marea Chinei de Sud a fost folosit pentru calcar şi materiale de construcţie, medicamente tradiţionale şi chiar suveniruri şi bijuterii.
China şi-a afirmat pretenţiile de suveranitate asupra zonei Spratly cu o serie de insule artificiale construite pe recife scufundate, unele echipate cu piste de aterizare, hangare, radare şi sisteme de rachete. Vietnamul, Malaezia şi Filipine ocupă, de asemenea, insule din arhipelag, unde zonele economice exclusive ale mai multor ţări se suprapun.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump