Zeid Ra’ad al-Hussein, a declarat vineri că preşedintele filipinez Rodrigo Duterte are nevoie de o evaluare psihiatrică, având în vedere declaraţiile recente ale acestuia despre anumiţi apărători ai drepturilor omului.
„Statul Filipine adoptă o poziţie fermă faţă de comentariile iresponsabile şi lipsite de respect ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care au avut un impact nefavorabil faţă de preşedintele Republicii Filipine. Statul Filipine se declară deranjat de maniera în care un oficial de rang înalt al ONU în domeniul drepturilor omului îşi depăşeşte atribuţiile mandatului şi îi insultă pe conducătorii unor state membre, fără a le acorda mai întâi dreptul la un proces corect. Acest fapt ar putea constitui un precedent periculos pe care Consiliul de Securitate ar trebui să îl abordeze imediat, în caz contrar alte state membre ar putea deveni victime în faţa celor care încearcă să politizeze drepturile omului şi să le utilizeze ca pe o armă pentru a submina guverne legitime”, a spus ministrul filipinez de Externe, Alan Peter Cayetano.
Purtătorul de cuvânt al lui Rodrigo Duterte a transmis că declaraţiile făcute de către Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului reprezintă un afront la adresa suveranităţii statului Filipine.
„Sper că, deşi nu aveţi acelaşi sistem democratic în ţara dumneavoastră de origine, Iordania, veţi respecta tipul de democraţie pe care îl avem în Filipine”, a fost mesajul transmis de către Harry Roque către Zeid Ra’ad al-Hussein.
Recent, preşedintele filipinez a spus că membrii Tribunalului Penal Internaţional sunt „proşti şi răi”, iar Agnes Callamard, raportor ONU pentru drepturile omului, a fost catalogată drept „subţire” şi „subnutrită”. În plus, Rodrigo Duterte a lansat avertismentul: „Nu vă puneţi cu mine”.
La 8 februarie, procurorul-şef al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) a demarat procedurile în privinţa unor acuzaţii de crime împotriva umanităţii care ar fi fost comise de către regimul din Filipine. TPI va analiza „presupusele crime comise începând din 1 iulie 2016, în contextul campaniei de <
Rodrigo Duterte a respins acuzaţiile potrivit cărora a ordonat poliţiei să omoare suspecţii de trafic de droguri şi a pus la îndoială jurisdicţia Tribunalului pentru a-l pune sub acuzare.
Peste 3.900 de filipinezi şi-au pierdut viaţa în urma războiului antidrog declanşat de Duterte, însă autorităţile afirmă că în cele mai multe cazuri a fost vorba de acţiuni de autoapărare ale forţelor de securitate după ce suspecţi înarmaţi s-au opus arestării.