Filipine vrea să demareze noi proiecte de explorare energetică în Marea Chinei de Sud

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat că ţara sa depune eforturi pentru a rezolva „problemele de explorare” din Marea Chinei de Sud, astfel încât să poată demara noi proiecte de explorare energetică în această zonă bogată în resurse, potrivit Reuters.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Filipine vrea să demareze noi proiecte de explorare energetică în Marea Chinei de Sud

Marcos a declarat sâmbătă presei japoneze că tensiunile din Marea Chinei de Sud „au crescut în loc să se diminueze” în ultimele luni, avertizând că o „China mai asertivă” reprezintă o „provocare reală” pentru vecinii săi asiatici.

Filipine şi China au reluat discuţiile privind explorarea în comun a resurselor de petrol şi gaze din Marea Chinei de Sud, unde cele două naţiuni s-au certat timp de decenii în privinţa drepturilor suverane de a exploata resursele naturale din această cale navigabilă strategică.

S-au făcut „foarte puţine progrese” în ceea ce priveşte discuţiile, a declarat Marcos în timp ce participa la un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în Tokyo.

„Suntem în continuare într-un impas în acest moment”, a declarat Marcos, care a subliniat dreptul ţării sale de a exploata rezervele de energie din Marea Filipinelor de Vest, într-un moment în care Filipine doreşte să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi de cărbune şi să treacă la gaz natural lichefiat.

Manila se referă la porţiunea din Marea Chinei de Sud care se află în zona sa economică exclusivă ca fiind Marea Filipinelor de Vest.

Eforturile de a găsi o modalitate viabilă din punct de vedere juridic de a coopera în domeniul explorării energetice au stagnat în repetate rânduri, administraţia anterioară abandonând discuţiile în iunie anul trecut, invocând constrângeri constituţionale şi probleme de suveranitate.

În urmă cu o săptămână, Manila şi Beijingul şi-au lansat acuzaţii în legătură cu o coliziune a navelor lor în apropierea unui banc de nisip din Marea Chinei de Sud, în contextul în care tensiunile legate de revendicările din această cale navigabilă vitală escaladează.

În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a declarat că pretenţiile Chinei nu au un temei juridic, o decizie pe care Statele Unite ale Americii o susţin, dar pe care Beijingul o respinge.

„Mă tem că va trebui să putem spune că tensiunile au crescut mai degrabă decât să se diminueze în ultimele luni sau în ultimii ani”, a declarat Marcos, subliniind necesitatea de a rezolva problemele.

Problema pe care a pus-o China necesită „soluţii noi”, a mai declarat Marcos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici