- Home
- Externe
- JAKARTA, (23.12.2014, 14:44)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filmul evenimentelor în cazul tsunamiului devastator din Oceanul Indian
La 26 decembrie 2004, un seism violent produs în largul insulei indoneziene Sumatra a provocat un imens tsunami care a devastat 11 ţări de pe litoralul Oceanului Indian, omorând peste 220.000 de persoane în câteva ore, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.
Urmărește
1284 afișări
Filmul evenimentelor în cazul tsunamiului devastator din Oceanul Indian (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
- Duminică, 26 decembrie 2004 -
- 00.58 GMT (07.58, ora locală, 2.58, ora României): Biroul de geofizică din Jakarta a anunţat un cutremur cu magnitudinea 6,4 pe scara Richter în largul insulei Sumatra. Epicentrul a fost localizat în Oceanul Indian, la 250 de kilometri sud-est de insulă. Datele au evoluat până la stabilirea unei magnitudini de 9,3, cel mai puternic cutremur înregistrat în lume în ultimii 40 de ani.
- 01.14 GMT: Centrul de alertă pentru tsunami din Hawaii, care nu acoperă decât Pacificul, a înregistrat cutremurul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
- 01.30 GMT: Sumatra este devastată de tsunami. Provincia Aceh este atinsă de valuri de aproape zece metri înălţime în unele locuri. Zeci de sate au fost distruse complet. Indonezia a înregistrat aproximativ 170.000 de morţi sau dispăruţi, dintre care 131.000 de persoane pe coasta de vest a insulei Sumatra. Aproape de epicentru, insulele indiene Andaman şi Nicobar au fost printre primele atinse de valuri.
- 02.30 GMT: Plajele din sudul Thailandei, precum Phuket, Khao Lak sau Phi Phi, foarte apreciate de turişti în această perioadă a sfârşitului de an, sunt afectate de asemenea de valurile gigantice. Numărul morţilor a ajuns la aproape 5.400, dintre care jumătate erau cetăţeni străini, din 37 de ţări. De asemenea, aproape 8.500 de persoane au fost rănite. Partea sudică a Myanmarului a fost de asemenea atinsă, 61 de persoane fiind ucise, ca şi sudul Bangladeshului.
- 03.00 GMT: În Sri Lanka, valul seismic a măturat 800 de kilometri de litoral, de la nord-est la sud, distrugând locuinţe şi complexuri turistice şi provocând moartea a 31.000 de persoane. În India au murit aproximativ 16.400 de persoane, iar în Malaysia 68.
- 04.00 GMT: Tsunamiul a ajuns până în arhipelagul Maldive, inundând două treimi din capitala Male şi majoritatea celor 1.192 de insule şi provocând moartea a peste o sută de persoane.
- 07.00 GMT: Coastele Africii de Est au fost atinse de tsunami. S-au înregistrat aproape 300 de decese în Somalia, dintre care 100 de pescari, cel puţin zece morţi în Tanzania şi un singur deces în Kenya, unde s-a dat un ordin de evacuare.
- În jurul orei 09.00 GMT, valuri puternice au atins insula Mauritius şi insula Rodrigues, provocând pagube materiale. În cursul zilei, aeroporturile din regiune, în special cel din Bangkok, au fost luate cu asalt de mii de turişti care voiau să se întoarcă în ţările lor. Guvernele s-au mobilizat pentru a-şi ajuta cetăţenii.
- În jurul orei 14.30 GMT, primele bilanţuri globale anunţă peste 5.400 de morţi. De-a lungul zilelor, bilanţurile au crescut considerabil, ajungând la 120.000 de morţi la 30 decembrie, 146.000 la 5 ianuarie, peste 160.000 la 13 ianuarie şi în final la 220.000 de morţi.
- Luni, 27 decembrie -
Pe plajele devastate s-au organizat operaţiuni de căutare, în încercarea de a descoperi eventuali supravieţuitori.
Numeroase ţări şi organizaţii internaţionale au deblocat ajutoare de urgenţă. Mai multe avioane cu alimente, medicamente şi echipe de intervenţie au ajuns în zonele sinistrate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe