Final de mandat pentru prim-ministrul Theresa May. De la opoziţia faţă de Brexit, la retragerea Marea Britanii din UE

Theresa May, care în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexit a pledat pentru menţinerea apartenenţei Marii Britanii la UE, a devenit ulterior prim-ministrul britanic care a iniţiat procedura Brexit şi a negociat cu Bruxellesul un acord ce a fost în repetate rânduri respins de Parlament.

Urmărește
1860 afișări
Imaginea articolului Final de mandat pentru prim-ministrul Theresa May. De la opoziţia faţă de Brexit, la retragerea Marea Britanii din UE

Final de mandat pentru prim-ministrul Theresa May. De la opoziţia faţă de Brexit, la retragerea Marea Britanii din UE

May şi-a început cariera politică în anul 1986, iar după un deceniu a fost aleasă în Camera Comunelor, din partea Partidului Conservator. În 2010, după victoria conservatorilor în alegerile legislative, Theresa May a ocupat funcţia de ministru de Interne în Guvernul condus de David Cameron.

În 2016, după referendumul Brexit, prin care britanicii au decis la limită ieşirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din raţiuni populiste, deşi pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat.

Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, s-a retras din cursa pentru funcţia de premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluţie de compromis, în fruntea Guvernului, pe 13 iulie 2016. Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obţine, dat fiind că Partidul Conservator avea în acel moment majoritatea.

Mandatul de până acum al Theresi May în fruntea Cabinetului de la Londra a fost marcat de numeroase crize politice în contextul în disensiunilor privind acordul pe tema Brexit, respins în mai multe rânduri de Parlamentul britanic.

Theresa May este contestată din ce în ce mai puternic de colegii din Partidul Conservator şi i se cere demisia din cauza crizei Brexit. Theresa May, lider al Partidului Conservator şi prim-ministru, a refuzat până acum să demisioneze. Marea Britanie nu se va putea retrage din Uniunea Europeană dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat de Camera Comunelor, a declarat recent premierul Theresa May, explicându-le deputaţilor că aceasta este "ultima şansă". Theresa May le-a transmis membrilor Camerei Comunelor că au "ultima şansă" de a realiza Brexit, prin aprobarea proiectului Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul britanic a susţinut că va prezenta un "nou acord Brexit", care conţine noi garanţii privind drepturile angajaţilor, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză şi un "compromis" în domeniul vamal.

Theresa May a atras atenţia că respingerea din nou a Acordului Brexit riscă să conducă la anularea ieşirii Marii Britanii din UE. Proiectul de Acord Brexit urmează să fie prezentat din nou spre aprobarea Camerei Comunelor la începutul lunii iunie. "Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor", a subliniat Theresa May.

Liderul de la Londra a semnalat că ar putea oferi Parlamentului şansa de a se pronunţa asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici