Financial Times: Guvernul Letoniei susţine că scandalurile din sectorul bancar sunt o campanie pentru denigrare

Guvernul Letoniei a insistat, miercuri, că scandalurile care afectează sectorul bancar reprezintă o campanie în scopul dezinformării care are rolul denigrării ţării şi perturbării alegerilor parlamentare programate în octombrie, scrie cotidianul Financial Times.

Urmărește
525 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Guvernul Letoniei susţine că scandalurile din sectorul bancar sunt o campanie pentru denigrare

Financial Times: Guvernul Letoniei susţine că scandalurile din sectorul bancar sunt o campanie pentru denigrare

Statul baltic a fost şocat de acuzaţiile Statelor Unite privind activităţi instituţionale de spălare de bani prin banca ABLV, a treia ca mărime din Letonia, şi de acuzaţiile provenind din două surse diferite că Ilmars Rimsevics, guvernatorul Băncii centrale, a solicitat mită. Atât ABLV, cât şi Ilmars Rimsevics au respins acuzaţiile.

Ministerul leton al Apărării susţine că acuzaţiile care îl vizează pe Ilmars Rimsevics ar putea fi parte a unei "operaţiuni informaţionale de amploare în scopul afectării imaginii Letoniei în rândul ţărilor occidentale şi subminării încrederii publice în naţiune".

"Chiar dacă Ministerul leton al Apărării nu a menţionat Rusia, compararea situaţiei din Letonia cu acţiunile care au rolul perturbării alegerilor din Statele Unite, Franţa şi Germania constituie un indiciu indirect spre Moscova", comentează editorialistul Neil Buckley într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "Guvernul Letoniei susţine că scandalul care vizează Banca centrală reprezintă o campanie pentru denigrare / Preşedintele denunţă «atacuri informaţionale constante» asupra ţării, pe fondul acuzaţiilor privind acte de corupţie".

Premierul Maris Kucinskis a declarat miercuri că trebuie să se demonstreze "cum a fost posibil tehnic să fie publicate informaţii calomnioase despre ţară care s-au răspândit rapid în întreaga lume".

Preşedintele Reimonds Vejonis a avertizat că au existat "atacuri informaţionale constante asupra Letoniei, în tentativa de distorsionare a anumitor lucruri, de a afecta reputaţiile oficialilor şi de a instiga la ură între diverse grupuri etnice".

Însă partidele din opoziţie şi mulţi analişti acuză Guvernul că utilizează pretextul atacurilor informaţionale pentru acoperirea deficienţelor instituţionale şi problemelor privind aplicarea legilor evidenţiate de scandalurile din sectorul bancar.

"Acuzaţiile afectează coaliţia de centru-dreapta, în contextul în care alegerile parlamentare sunt programate în octombrie. De asemenea, credibilitatea sistemul politic din Letonia este pusă într-un context negativ în faţa celor doi parteneri majori - SUA şi Uniunea Europeană", subliniază FT.

Martins Bondars, un fost membru al comisiilor pentru Securitate şi Buget din Parlamentul leton, observă că este un fapt "fără precedent" ca Statele Unite să folosească "spaţiul public pentru a critica una dintre cele mai mari bănci din Letonia" în loc de a colabora tacit cu autorităţile de reglementare. În opinia sa, decizia Sistemului pentru combaterea infracţionalităţii din cadrul Trezoreriei SUA (FinCEN) de a emite un comunicat prin care sunt propuse sancţiuni contra băncii ABLV sugerează că presiunile exercitate în culise nu au oferit rezultate satisfăcătoare pentru Washington.

Acuzaţiile la adresa lui Ilmar Rimsevics sunt cu atât mai sensibile cu cât el este membru al Consiliului de administraţie al Băncii Centrale Europene. Guvernatorul Băncii centrale a Letoniei a fost reţinut sub acuzaţia că ar fi cerut mită 100.000 de euro, el fiind eliberat pe cauţiune.

Reprezentanţii Guvernului Letoniei vor discuta, joi, despre situaţia de la ABLV cu John Sullivan, adjunct al secretarului de Stat american, aflat în vizită la Riga. Într-un comunicat difuzat înaintea vizitei, Washingtonul a semnalat că are "încredere deplină că Guvernul Letoniei va adopta măsurile necesare pentru menţinerea integrităţii sistemului bancar şi financiar".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici