- Home
- Externe
- LONDRA, (09.07.2018, 12:33)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit este privită cu scepticism de UE
Guvernul Theresa May a adoptat o nouă abordare în negocierile cu Bruxellesul pe tema Brexit, propunând crearea unei zone de liber-schimb, dar, potrivit diplomaţilor europeni, noul plan al Marii Britanii probabil nu va fi acceptat de Uniunea Europeană, scrie Financial Times.
Urmărește
4440 afișări
Financial Times: Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit este privită cu scepticism de UE
"Premierul Theresa May a reuşit să adopte o poziţie consolidată a Cabinetului său în sensul unei noi viziuni asupra unui Brexit flexibil. Comunicatul de trei pagini emis de Guvernul de la Londra după reuniunea-maraton desfăşurată vineri în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Dar viziunea Theresei May rămâne incompletă, iar comunicatul este presărat cu ambiguităţi pe care va fi nevoită să le confrunte în contextul în care vrea să obţină câştiguri în relaţia cu Bruxellesul fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori a Parlamentului", comentează Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Marea Britanie speră să obţină un acord post-Brexit de genul celui pe care îl are Norvegia. Guvernul de la Londra vrea o "zonă de liber-schimb pentru produse" la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor". Ca o concesie, Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde "importanţa necesară" deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale.
Însă multe politici bilaterale rămân ambigue sau nu sunt abordate deloc, notează FT. Spre exemplu, Marea Britanie vrea în relaţia cu UE "un aranjament pentru facilităţi vamale", care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Londra vrea să continue ca şi cum ar rămâne în spaţiul teritorial UE. Un oficial european a catalogat propunerea privind acest model hibrid drept "absurditatea secolului".
Poziţia Marii Britanii a stârnit suspiciuni la Bruxelles şi pentru că, de fapt, sectorul produselor ar fi detaşat de cel al serviciilor. În plus, atitudinea Marii Britanii fragmentează cele patru libertăţi existente pe piaţa unică - circulaţia persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului. Întrebat despre această abordare, un diplomat UE implicat în negocierile pe tema Brexit a declarat: "În niciun caz".
Un domeniu foarte sensibil rămas în balanţă este imigraţia. Cabinetul Theresa May vrea oprirea circulaţiei libere, dar ar oferi "un cadru de mobilitate" pentru turişti, studenţi şi angajaţi.
Chiar dacă a evoluat, poziţia Marii Britanii privind viitoarele relaţii cu UE intră în contradicţie cu principiile stabilite de liderii europeni în negocierile pe tema Brexit. "În mod esenţial, liderii UE au cerut «indivizibilitatea» pieţei unice, o poziţie pe care Comisia Europeană şi Franţa intenţionează să o protejeze chiar dacă preţul va fi ieşirea Marii Britanii fără un acord privind relaţiile post-Brexit", subliniază FT, precizând că în tabăra europeană există şi politicieni care sunt mai deschişi faţă de ideea unei zone de liber-schimb care să implice Marea Britanie, spre exemplu, guvernele din Polonia, Ungaria, Irlanda sau unii membri ai Guvernului Germaniei.
Însă, în prezent, diplomaţii afirmă că este improbabil ca aceste opinii să modifice abordarea generală a Uniunii Europene. "Încă este dificil să vedem cum ar putea funcţiona ideile britance", a explicat un oficial european.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Accidentul feroviar din Turcia: Bilanţul a ajuns la cel puţin 24 de morţi, iar alte peste 70 de persoane au fost rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe