- Home
- Externe
- WASHINGTON, (13.02.2018, 06:13)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: SUA se tem că întărirea legăturilor militare în cadrul UE riscă să submineze NATO
Statele Unite sunt îngrijorate de consolidarea legăturilor în domeniul apărării dintre ţările Uniunii Europene, considerând că acest lucru riscă să submineze Alianţa Nord-Atlantică care se confruntă cu o Rusie tot mai activă, se afirmă într-o analiză a publicaţiei Financial Times.
Urmărește
8329 afișări
Financial Times: SUA se tem că întărirea legăturilor militare în cadrul UE riscă să submineze NATO
"Nu dorim să vedem eforturile UE atrăgând forţe (...) dinspre NATO spre UE”, a afirmat Katie Wheelbarger, un înalt oficial de la Pentagon care se ocupă de relaţia SUA cu NATO.
Wheelbarger a mai afirmat că SUA doresc să se asigure că o cooperare mult mai strânsă între statele UE nu va diminua rolul membrilor NATO în Afganistan şi Irak.
Oficialul american a făcut aceste declaraţii în contextul în care Jim Mattis, secretarul Apărării din SUA, urmează să se întâlnească la Bruxelles cu omologii săi din ţările NATO. În cursul acestor întâlniri este de aşteptat ca Mattis să încurajeze statele membre ale alianţei să-şi sporească cheltuielile militare. Mai mult, Washingtonul pledează şi pentru o intensificare a cooperării între statele NATO în condiţiile în care SUA consideră ameninţarea reprezentată de Moscova drept o prioritate a noii sale strategii de apărare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.
Planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO) are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene.
Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO.
Wheelbarger a declarat că Washingtonul sprijină proiectul Pesco "atâta timp cât este complementar şi nu distrage atenţia de la activităţile şi cerinţele NATO".
"Mobilitatea militară dacă este implementată corect ar funcţiona atât pentru Europa, cât şi pentru NATO", a declarat oficialul american, adăugând: "Dar dacă nu există transparenţă deplină, dacă nu ne asigurăm că cerinţele, fie că este vorba de infrastructură sau schimbări de legislaţie în şi între ţări, nu se bazează pe cerinţele NATO, atunci vorbim de scopuri opuse".
Tomas Valasek, director al Carnegie Europe şi fostul ambasador al Slovaciei la NATO, a afirmat că orice efort din partea Statelor Unite împotriva politicii UE de securitate şi apărare comună ar fi "o pierdere de timp şi energie".
Înaintea întrunirii NATO, secretarul american al Apărăii a afirmat că Statele Unite vor căuta să "abordeze modernizarea alianţei şi împărţirea corectă a obligaţiilor".
„Vom continua astăzi să pledăm că fiecare stat membru trebuie să-şi respecte în totalitate obligaţiile, partea corectă a obligaţiilor”, a declarat Mattis.
În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre UE alocă cel puţin 2% din PIB apărării - Marea Britanie, Estonia, Polonia, Grecia şi România.
Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.
Alături de pragul de 2% din PIB pentru bugetul apărării, Administraţia Donald Trump îndeamnă ţările membre NATO să îndeplinească şi recomandarea privind alocarea a 20% din acest buget pentru echipamente militare, acest criteriu fiind respectat de mai puţin de jumătate din statele NATO, potrivit datelor de anul trecut.
Citeşte şi: Liderul de la Phenian descrie Coreea de Sud drept "foarte impresionantă"/ Ce spune despre politica de reconciliere cu Seulul
Citeşte şi: Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat telefonic despre procesul de pace din Orientul Mijlociu
Citeşte şi: Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, doreşte ca rolul SUA în cadrul discuţiilor de pace în Orientul Mijlociu să fie diminuat
Citeşte şi: Nora lui Donald Trump a fost spitalizată după ce a intrat în contact cu o pulbere de culoare albă conţinută într-un plic
Citeşte şi: Donald Trump a prezentat un proiect de buget de 4.400 de miliarde dolari pentru anul viitor. Situaţia ar putea genera cel mai mare deficit bugetar din ultimul deceniu
Citeşte şi: Comisia Europeană analizează măsurile antipoluare prezentate de nouă ţări, inclusiv de România. Concluziile, în martie
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe