Financial Times: Ucraina lansează rachete nord-coreene pentru a arunca în aer poziţii ale Rusiei

Câteva unităţi de artilerie ucrainene au tras rachete fabricate în Coreea de Nord împotriva poziţiilor ruse, întorcând muniţia Phenianului împotriva aliatului său, preşedintele Vladimir Putin.

Urmărește
38424 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Ucraina lansează rachete nord-coreene pentru a arunca în aer poziţii ale Rusiei

Sursa: AP / Mediafax Foto

Armele nord-coreene, a căror utilizare de către Ucraina nu a fost raportată anterior, au fost arătate pentru Financial Times de către trupele care operează sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Grad din epoca sovietică în apropierea oraşului devastat Bahmut.

În care cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace se amestecă generaţii întregi de echipamente militare din întreaga lume, de la echipamente sovietice învechite la arme de precizie moderne.

Ruslan, un comandant de artilerie ucrainean, a declarat că muniţiile nord-coreene nu sunt preferate de trupele sale din cauza ratei relativ ridicate de ratare, multe dintre ele fiind ratate sau neexplodând. Cele mai multe au fost fabricate în anii 1980 şi 1990, conform marcajelor lor.

Un membru ucrainean al unităţii Grad a avertizat jurnaliştii FT să nu se apropie prea mult de lansatorul de rachete atunci când echipajul a tras cu muniţiile nord-coreene, deoarece "sunt foarte nesigure şi fac lucruri nebuneşti uneori".

În ciuda problemelor de fiabilitate, ucrainenii sunt fericiţi să le folosească. "Avem nevoie de toate rachetele pe care le putem obţine", a declarat Ruslan.

Unităţile de artilerie sprijină asaltul Ucrainei asupra forţelor ruse de pe flancurile de nord şi de sud ale Bahmut, care se află în regiunea estică Doneţk.

Jurnaliştii de la Getty Images şi Radio Free Europe/Radio Liberty au fotografiat forţele ucrainene în posesia unor muniţii nord-coreene în regiunea Zaporojie din sudul ţării la sfârşitul lunii iunie şi la începutul acestei luni, dar nu le-au identificat ca fiind din Coreea de Nord.

Soldaţii ucraineni au declarat că rachetele fuseseră "confiscate" de pe o navă de către o ţară "prietenă" înainte de a fi livrate Ucrainei. Ei au refuzat să ofere mai multe detalii.

Ministerul ucrainean al Apărării a sugerat că rachetele au fost luate de la forţele ruse. "Le capturăm tancurile, le capturăm echipamentul şi este foarte posibil ca acesta să fie şi rezultatul unei operaţiuni militare desfăşurate cu succes de armata ucraineană", a declarat Iuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării.

"Rusia a făcut cumpărături pentru diferite tipuri de muniţii în tot felul de tiranii, inclusiv în Coreea de Nord şi Iran", a adăugat el.

Este foarte puţin probabil ca Coreea de Nord să furnizeze Ucrainei în mod direct muniţiile, deoarece Phenianul a susţinut Rusiei. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a zburat la Phenian în această săptămână pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a armistiţiului războiului coreean şi pentru a "consolida cooperarea" între cele două ţări.

În martie, Casa Albă a susţinut că deţine dovezi că Moscova negociază cu Phenian un schimb de arme contra hrană. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a afirmat, de asemenea, că Phenianul a vândut rachete grupului Wagner al lui Evgheni Prigojin în timpul bătăliei de la Bahmut, cea mai lungă şi sângeroasă din timpul invaziei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici