- Home
- Externe
- LONDRA, (12.09.2017, 12:55)
- Mihai Draghici , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: UE va aborda tema calităţii PRODUSELOR cu dublu standard, pentru remedierea clivajului între ţările din Est şi Vest
Uniunea Europeană speră să remedieze disensiunile puternice cu statele estice prin abordarea problemei produselor de calitate inferioară comercializate în fostul Bloc comunist, aceasta urmând să fie una dintre temele din cadrul discursului preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Urmărește
2319 afișări
În discursul anual despre starea Uniunii programat miercuri, Jean-Claude Juncker va oferi susţinere Slovaciei, Cehiei şi Ungariei, care au denunţat de mult timp faptul că în Europa de Est sunt vândute produse de calitate inferioară - de la alimente la cosmetice - sub aceleaşi branduri şi ambalaje utilizate pe pieţele occidentale.
"Disensiunile privind «dubla calitate a produselor» au culminat în luna martie, când premierul Slovaciei, Robert Fico, a acuzat Bruxellesul că nu tratează suficient de serios nemulţumirile. Robert Fico a catalogat problema drept «scandal internaţional» şi «insultă». Calitatea produselor constituie o problemă sensibilă pentru anumite noi state membre ale Uniunii Europene, unde au existat scandaluri despre companii occidentale care făceau dumping cu produse de standarde inferioare după căderea comunismului", scrie editorialistul Mehreen Khan, într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "UE va aborda problema «standardelor duble ale produselor» pentru a atenua clivajele Est-Vest".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Scandalul privind dubla calitate a produselor a alimentat resentimentele în state est-europene, unde oamenii consideră că sunt trataţi ca cetăţeni de categoria a doua. Unele ţări sunt deja nemulţumite de solicitarea Bruxellesului privind acceptarea imigranţilor extracomunitari pe baza unor cote obligatorii şi de tentativa Franţei de contracarare a principiului angajaţilor detaşaţi (...)", explică FT.
Potrivit propunerilor formulate de Jean-Claude Juncker pentru următoarele 12 luni, Bruxellesul ar urma să promită alocarea a aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autorităţile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.
Dovezile privind vânzarea sistematică a unor produse inferioare nu sunt foarte clare, iar măsurile Comisiei Europene sunt menite să standardizeze metodele de testare şi să furnizeze expertiză autorităţilor de reglementare pentru a spori presiunile asupra companiilor multinaţionale. Producătorii argumentează că ingredientele unui produs pot fi diferite de la un stat la altul în funcţie de gusturile locale. Practica este permisă de reglementările pieţei comunitare atât timp cât ingredientele sunt scrise clar pe etichete.
Bruxellesul nu intenţionează să introducă măsuri de blocare a practicilor actuale, dar va utiliza reglementările europene în domeniul protecţiei consumatorilor pentru a garanta că nu sunt induşi în eroare clienţii.
Vera Jourova, comisarul UE pentru Consumatori, a argumentat că obiectivul este vânzarea unor produse de aceeaşi calitate pe piaţa comunitară. "Nu dezvăluim nume şi nu facem de ruşine companii, dar, dacă după teste nu vom constata îmbunătăţiri, se va şti public ce branduri sunt implicate şi este posibil ca şi consumatorii să exercite presiuni", a explicat Jourova.
Propuneri privind măsuri în acest domeniu probabil vor fi discutate cu ocazia unei reuniuni organizate de Guvernul slovac la Bratislava în luna octombrie.
"Nu vrem să mâncăm şi să bem mizerii, vrem produse de aceeaşi calitate", afirma în urmă cu câteva zile Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe