- Home
- Externe
- (03.07.2023, 01:02)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Uniunea Europeană trebuie să conştientizeze că securitatea economică începe acasă
Uniunea Europeană trebuie să construiască o piaţă economică internă puternică şi să adopte o serie de măsuri de securitate internă pentru consolidarea independenţei economice, comentează cotidianul Financial Times.
Urmărește
3005 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
"De la afaceri personale la viaţă corporativă, libertatea de acţiune necesită soliditate economică. Acest lucru li se aplică şi statelor: creşterea economică puternică şi productivitatea sunt necesare, dacă nu suficiente, pentru o stare de autodeterminare eficientă. Din acest punct de vedere, este bine că acest lucru este conştientizat în noua Strategie de securitate economică propusă de Comisia Europeană", afirmă editorialistul Martin Sandbu, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Uniunea Europeană trebuie să conştientizeze că securitatea economică începe acasă / Ar fi mai uşor să fie reduse riscurile în relaţia cu naţiunea chineză dacă europenii îşi pot construi o piaţă internă puternică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Strategia de securitate economică elaborată de Comisia Europeană consideră "promovarea propriei competitivităţi şi aprofundarea integrării pe piaţa internă" ca fiind prioritare. Ar fi un principiu pentru reconcilierea disensiunilor în materie de preferinţe politice şi corporative în Europa. Comisia Europeană recunoaşte că o strategie eficientă în materie de securitate economică trebuie să beneficieze de achiziţii din partea sectorului corporativ şi de consens între statele membre. Aceste condiţii nu sunt întrunite în acest moment. Deşi nu este identificată explicit, China se află în spatele tuturor riscurilor de securitate economică din Europa. Iar acest lucru generează dispute între obiectivele strategiilor comerciale ale multor companii europene şi ale susţinătorilor politici.
Editorialistul Martin Sandbu argumentează că, în timp ce Europa menţine o obsesie pentru pieţele exporturilor, unele ţări prioritizează cererea internă. Forţa Legii privind Reducerea Inflaţiei elaborată de preşedintele SUA, Joseph Biden, provine din succesul profitabilităţii pieţei interne pentru tehnologii ecologice. În China, strategia de creştere economică s-a axat de mult timp pe exporturi, dar, chiar înainte de formalizarea doctrinei "circulaţiei duale" a produselor, Beijingul începuse să utilizeze piaţa internă ca motor de creştere pentru segmente importante, precum producţia de vehicule electrice.
În prezent, Europa riscă să repete anumite erori proprii în domeniul tehnologiilor ecologice. Apelurile de relaxare a reglementărilor ecologice prin revenirea asupra viitoarei interziceri a motoarelor cu ardere internă ori înăsprirea regulilor privind originea bateriilor riscă să limiteze amploarea pieţelor interne pentru tehnologii şi servicii ecologice, întrucât capacităţile de furnizare a produselor ar încetini.
"De fapt, Uniunea Europeană a fost foarte bună în crearea unor astfel de pieţe, tocmai de aceea rămâne lider în materie de exporturi pentru diverse industrii tehnologice ecologice. Prin urmare, nu ar trebui să uite că reglementările reconfigurate activ sunt baza succesului. Nu ar trebui să uite nici că amploarea pieţelor interne intensfică influenţa asupra configurării pieţelor externe şi stabilirii standardelor, aşa cum remarcă şi Strategia Comisiei Europene. Stimularea cererii interne în domeniul tehnologiilor ecologice este direcţia Europei spre securitate economică. Este puţin probabil ca firmele suficient de încrezătoare în faptul că pot profita de pe urma creşterii economice generate de investiţiile pe pieţele interne să opună rezistenţă la acţiunile de reducere a riscurilor în sensul diminuării dependenţei de opţiunile politice din alte zone. Din punct de vedere politic, securitatea economică începe acasă", concluzionează editorialistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36