„Nu este vorba cu adevărat de încercarea de a trece mulţi oameni peste graniţă”, a declarat Adlercreutz într-un interviu acordat joi. „Este o dovadă de concept, care ne face să fim conştienţi de faptul că (Rusia – n.r.) vede acest tip de acţiune hibridă ca pe un instrument pe care îl poate folosi, ori de câte ori consideră că este adecvat sau necesar”.
Marţi, Finlanda şi-a închis complet graniţa cu Rusia timp de două săptămâni, pe fondul acuzaţiilor că Moscova încurajează solicitanţii de azil să traverseze graniţa sa pentru a ajunge în ţara UE şi NATO, relatează Politico.
De atunci, a declarat Adlercreutz, „situaţia s-a calmat”, practic nu mai există trafic la graniţă, ceea ce el a numit un alt indiciu că acţiunile au fost deliberate.
În timp ce Adlercreutz a declarat că numărul de migranţi în sine nu a fost suficient de mare pentru a copleşi resursele Finlandei, aproximativ 1.000 de persoane în ultimele două săptămâni, el a spus că există „indicii clare că este sistematic, organizat”, inclusiv migranţii care sosesc în grupuri, cu echipamente similare şi care împărtăşesc poveşti despre traversarea lor.
Şi în timp ce Finlanda a început să închidă treptat punctele de trecere a frontierei, înainte de a anunţa închiderea totală, Adlercreutz a spus că au observat migranţi care se îndreptau rapid spre frontierele deschise, ceea ce, în opinia sa, „indică faptul că… cineva are informaţii despre deciziile, acţiunile noastre şi erau deja pregătiţi să le contracareze”.
Ziarul finlandez Iltalehti a relatat săptămâna trecută că ambasadele ruseşti au început să elibereze vize pentru ca persoanele din Cornul Africii să intre în Rusia şi apoi să îşi continue călătoria până la graniţa finlandeză cu ajutorul serviciilor de securitate ale Kremlinului. Moscova a negat în mod repetat afirmaţiile.
Deşi Adlercreutz nu a confirmat raportul, el a declarat că unele dintre cele mai frecvente ţări de origine includ Somalia, Yemen, Irak, Siria şi Afganistan.
Situaţia de la graniţa dintre Finlanda şi Rusia aminteşte de o criză similară din urmă cu doi ani, când Polonia a acuzat guvernul Belarusului că trimite persoane din Orientul Mijlociu peste graniţele sale cu Lituania, Letonia şi Polonia, ca modalitate de a exercita presiuni asupra UE.