Finlanda, super-armata care veghează la graniţa cu Rusia

  • Cele trei conflicte (1918-1939-1944) cu vecinii sovietici au costat Finlanda 120.000 de morţi.
  • Acum, Finlanda are 290.000 de militari.
  • Pekka Haavisto, ministrul de Externe: „Facem alegeri privind cu 100 de ani înapoi şi 100 înainte”.
Urmărește
13978 afișări
Imaginea articolului Finlanda, super-armata care veghează la graniţa cu Rusia

Recruţii de poliţişti de frontieră folosesc schiuri de fond, pentru a se antrena în pădurea din Ivalo: temperaturile peste noapte scad la 30 de grade sub zero.

Finlandezii se antrenează să ducă război pentru a-l evita, mai ales cu Rusia, cu care împart o graniţă de 1.340 de kilometri şi au luptat deja cu trei sângeroase între 1918 şi 1944.

Nu uită istoria nici măcar generaţiile tinere şi tocmai pentru din acest motiv se pregătesc constant pentru orice eventualitate. Sunt 5,5 milioane, dar au o armată formidabilă şi bine pregătită, care în timp de război poate conta pe 290.000 de soldaţi.

În Finlanda, există 12.000 de soldaţi profesionişti, dar înrolarea este obligatorie pentru bărbaţi şi în fiecare an aduce între 20 şi 22.000 de tineri recruţi, care rămân în armată între 6 şi 12 luni. „O treime din populaţia adultă, aproximativ 900.000 de persoane, a primit pregătire militară, dar asta nu înseamnă că toată lumea ştie să mânuiască o puşcă”, explică Charly Salonius-Pasternak, expert militar la Institutul finlandez de afaceri internaţionale.

„Aproximativ 100.0000 de oameni au alte roluri fundamentale, cum ar fi lucrătorii serviciilor de telefonie mobilă: este mult mai important să faci reţeaua să funcţioneze decât să iei o puşcă”. Forţele de Apărare finlandeze au, aşadar, o armată mare, artileria fiind pe locul 2, după Turcia.

De două ori pe an se organizează un amplu exerciţiu pe teritoriul naţional, precum cel de la începutul lunii iunie, cu rachete antinavă dislocate pentru a proteja portul Helsinki.

FINLANDA A FĂCUT PARTE DIN REGATUL SUEDIA DIN SECOLUL XII PÂNĂ ÎN 1809, CÂND A DEVENIT MARE DUCAT ÎN IMPERIUL RUS. ASTA A FOST PÂNĂ ÎN 1917, CÂND A OBŢINUT INDEPENDENŢA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici