- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (31.10.2024, 17:19)
- Rafael Hekman
Finlanda suspectează Rusia de bruiaje şi falsificări ale navigaţiei prin satelit în Marea Baltică
Garda de Coastă a Finlandei a declarat joi că a detectat perturbări constante ale semnalelor de navigaţie prin satelit în Marea Baltică începând cu luna aprilie şi că, în ultimele săptămâni, a văzut petroliere care îşi falsificau datele de localizare pentru a ascunde vizite în Rusia.
Urmărește
109 afișări
Finlanda suspectează Rusia de bruiaje şi falsificări ale navigaţiei prin satelit în Marea Baltică
Săptămâna trecută, ministrul de interne al Finlandei, Lulu Ranne, a declarat că Finlanda crede că Rusia se află în spatele perturbărilor detectate în regiunea Mării Baltice în semnalele Sistemului global de navigaţie prin satelit (GNSS) şi ale Sistemului global de poziţionare (GPS) utilizate în navigaţie.
Garda de Coastă a declarat că bruiajul GNSS, pe care l-a detectat din ce în ce mai des începând cu luna aprilie în Golful Finlandei, a dus la pierderea navelor pe mare sau la pierderea cursului.
Autorităţile finlandeze au fost nevoite să alerteze navele pentru a le împiedica să se apropie de insule sau de ape puţin adânci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Garda de Coastă a declarat că perturbările au dus la defecţiuni ale sistemelor de identificare automată (AIS) ale navelor, care permit navigaţia electronică.
„În ultimele săptămâni, am observat, de asemenea, că dispozitivele (AIS) au fost dezactivate în mod intenţionat şi, prin urmare, informaţiile de localizare au fost falsificate în sistemele de localizare online... astfel încât este afişată o locaţie incorectă pentru navă”, a declarat pentru Reuters comandantul Pekka Niittyla de la Paza de Coastă din Golful Finlandei.
Rusia a negat anterior interferenţa cu reţelele de comunicaţii şi de sateliţi.
Niittyla a declarat că falsificarea a fost un fenomen nou pe care paza de coastă l-a detectat de aproximativ zece ori până în prezent de către diferite petroliere care vizitează porturile ruseşti din jurul oraşului Sankt Petersburg.
„Pe baza evaluării noastre, acest lucru este legat de eludarea sancţiunilor sau a consecinţelor acestora”, a spus el.
Ţările occidentale au impus un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc transportat pe mare pentru a reduce veniturile Moscovei din vânzarea de petrol după invazia Ucrainei din februarie 2022.
„Dacă o ţară care cumpără petrol rusesc nu doreşte să vadă că petrolul a fost achiziţionat din Rusia, vânzătorul sau nava ar putea utiliza spoofing pentru a face să pară că nava nu a vizitat Rusia”, a declarat Niittyla.
Paza de Coastă a declarat că este de părere că Rusia bruiază semnalele pentru a-şi proteja porturile petroliere situate în extremitatea estică a Golfului Finlandei de atacurile aeriene sau dronele ucrainene.
Niittyla a declarat că autorităţile finlandeze monitorizează armada din ce în ce mai mare de petroliere învechite ale Rusiei, adesea denumită „flota fantomă”, temându-se că starea lor proastă ar putea duce la o deversare de petrol care ar devasta fragilul ecosistem al Mării Baltice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump