Firma americană KBR anunţă că a fost selectată să construiască sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

Firma americană KBR a anunţat într-un comunicat, pe site-ul Wall Street Journal (WSJ), că a obţinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Urmărește
1185 afișări
Imaginea articolului Firma americană KBR anunţă că a fost selectată să construiască sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

Firma americană KBR anunţă că a fost selectată să construiască sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

WSJ precizează că nu a fost implicat în crearea anunţului.

"Sistemul de apărare antirachetă AEGIS Ashore, localizat pe un teren de aproximativ 108 hectare, va contribui în mod substanţial la oferirea unei protecţii teritoriilor europene din partea NATO, inclusiv României", se arată în comunicat. Firma subliniază în continuare că aceasta va fi prima instalaţie AEGIS Ashore operaţională, o variantă la sol a sistemului de apărare antirachetă balistică AEGIS instalat la bordul navelor Marinei americane.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunţă că va construi în România diverse instalaţii şi infrastructura necesară susţinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistenţă, comunicaţii, securitate şi utilităţi.

"Această atribuire (a contractului) demonstrează atât capabilităţile tehnice puternice şi în domeniul managementului de proiecte ale KBR, cât şi capacitatea nostră dovedită de a implementa proiecte mari şi provocatoare din punct de vedere tehnic în lume", a declarat Andy Summers, preşedintele grupului KBR Infrastructure, Government and Power, citat în comunicat.

Firma "KBR este onorată că a fost selectată să ofere susţinere unor servicii vitale pentru Departamentul american al Apărării şi aşteptăm cu nerăbdare finalizarea cu succes şi în siguranţă a acestui proiect", a adăugat el.

KBR se prezintă pe site (kbr.com) ca o companie internaţională de inginerie, construcţii şi servicii care susţine energia, hidrocarburile, energia electrică, infrastructura industrială şi civilă, serviciile guvernamentale şi pieţele comericale.

Pentagonul a anunţat la 10 iulie, pe site, că firma Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a câştigat licitaţia pentru construirea sistemului de apărare antirachetă la baza aeriană de la Deveselu, în care vor fi instalaţi interceptori de tip SM-3.

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

"Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia, est), a obţinut un contract ferm cu preţ fix (...) în valoare maximă de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea şi construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România", anunţa Pentagonul pe site.

"Lucrările vor fi efectuate în România şi la Morrestown, în New Jersey (nord-est)", adăuga Pentagonul în acest anunţ, precizând că "o combinaţie de fonduri pentru construcţii militare din exerciţiul financiar pe 2013 şi fonduri din exerciţiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare şi inginerie în valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate" în acest sens.

"Licitaţia a fost anunţată pe Internet şi s-au primit opt oferte", preciza Pentagonul în finalul anunţului, adăugând că activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.

Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni; construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, în aprilie, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională Rose Gottemoeller.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici