Firma suedeză Oriflame, acuzată că vrea să submineze securitatea Iranului

Ministrul iranian al Informaţiilor, Heydar Moslehi, a acuzat sâmbătă compania suedeză de vânzări directe Oriflame că vrea să submineze securitatea Iranului, după ce cinci dintre angajaţii săi au fost arestaţi pentru spionaj.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Firma suedeză Oriflame, acuzată că vrea să submineze securitatea Iranului

Firma suedeză Oriflame, acuzată că vrea să submineze securitatea Iranului

"Oriflame avea intenţia să lupte împotriva sistemului (iranian). Compania nu are nici un scop economic", a declarat Moslehi, citat de site-ul televiziunii de stat de la Teheran.

"Conform dovezilor aflate în posesia noastră, puterile occidentale şi agenţiile de informaţii au încercat, prin intermediul acestei firme, să creeze probleme de securitate în ţară", a adăugat el.

În data de 22 august, autorităţile iraniene au închis sediul Oriflame din Teheran şi au arestat cinci angajaţi ai companiei, în timp ce în capitala iraniană au circulat zvonuri conform cărora firma ar fi fost implicată într-o schemă piramidală şi ar fi beneficiat de sprijin din partea unei agenţii de informaţii.

Presa iraniană a afirmat că unul dintre cei cinci angajaţi arestaţi ar avea dublă cetăţenie, iraniană şi suedeză.

În Suedia, Patrik Linzenbold, membru al conducerii companiei, a declarat că Oriflame nu comentează pentru moment incidentele.

Directorul financiar al companiei, Gabriel Bennet, a precizat însă că firma nu este implicată în activităţi politice. "Suntem o firmă de cosmetice, ne vindem produsele direct. Bineînţeles că nu suntem implicaţi în vreo activitate politică în ţară", a spus el.

Ministrul iranian al Informaţiilor a acuzat miercuri companiile ca Oriflame că sunt susţinute de agenţii de informaţii. "Aceste companii activează cu un sprijin extern şi nu sunt angajate în activităţi economice. Se află sub controlul agenţiilor de spionaj", a spus el.

Compania suedeză a anunţat luni că autorităţile iraniene "au suspendat activităţile Oriflame la Teheran şi au arestat trei membri ai personalului, precum şi doi consilieri de vânzări, fără a dezvălui însă motivele".

Bennet a afirmat că se află în legătură cu ambasada la Teheran, pentru a înţelege ce se întâmplă şi a încerca să obţină eliberarea angajaţilor, printre care se numără un suedez şi un alt cetăţean străin. El a apreciat că acţiunile autorităţilor iraniene ar putea avea legătură cu modul de funcţionare al companiei: "Noi vindem cosmetice şi oferim unui număr de 40.000 de iranieni, în majoritate femei, posibilitatea de a obţine bani din vânzări directe".

Presa iraniană a afirmat însă că închiderea firmei şi arestările ar putea avea legătură cu suspiciuni de fraudă.

Cotidianul ultraconservator Kayhan a afirmat că sediul de la Teheran al Oriflame "a fost percheziţionat şi sigilat", iar "patru lideri au fost arestaţi şi acuzaţi pentru 25.000 de cazuri de fraudă", în valoare totală de 70 de milioane de dolari (55 milioane de euro), într-o escrocherie piramidală.

Bennet a calificat drept "ridicole" referirile la o schemă piramidală, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici