- Home
- Externe
- (13.06.2024, 12:16)
- Diana Nunut
Firul deportării ilegale a copiilor ucraineni în Rusia. Moscova postează copiii răpiţi din Ucraina pe site-uri de adopţii ruseşti
Copiii ucraineni care au fost răpiţi şi duşi în Rusia în primele luni ale invaziei au fost daţi spre adopţie de către autorităţi, într-un caz sub o identitate rusă falsă, se arată într-o investigaţie realizată de publicaţia Financial Times.
Urmărește
642 afișări
Firul deportării ilegale a copiilor ucraineni în Rusia. Moscova postează copiii răpiţi din Ucraina pe site-uri de adopţii ruseşti
Folosind instrumente de recunoaştere a imaginilor şi înregistrări publice, precum şi interviuri cu oficiali ucraineni şi rude ale copiilor, Financial Times a identificat şi localizat patru copii ucraineni pe site-ul de adopţii usynovite.ru, care este legat de guvernul rus.
Copiii au fost răpiţi din centrele de îngrijire de stat din Ucraina şi separaţi de tutorii şi rudele lor în oraşe din regiunile din sudul şi estul ţării, zone care au căzut sub controlul armatei ruse. Aceştia au vârste cuprinse între opt şi 15 ani.
Potrivit FT, identitatea unuia dintre copii este prezentată de către guvernul rus sub o cu totul altă formă decât cea originală, cu un nume rusesc şi o altă vârstă, în timp ce un alt copil este prezentat folosind o versiune rusă a numelui său ucrainean. În toate cazurile, nu se face nicio menţiune despre originea ucraineană a niciunuia dintre copii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Alte şaptesprezece potriviri identificate de FT pe site-ul de adopţii au fost confirmate ca fiind copii ucraineni într-o investigaţie realizată de The New York Times la începutul lunii iunie. Toţi provin de la o casă de copii din Herson.
Ce tratamente aplică Rusia copiilor ucraineni răpiţi
Părinţii unor copii care au fost răpiţi în Rusia şi returnaţi mai târziu în Ucraina au povestit, pentru Financial Times, faptul că minorii au fost constrânşi să privească şi să recite propaganda Kremlinului. Aceştia au fost ţinuţi împotriva voinţei lor şi nu li s-a permis să contacteze rudele şi au fost forţaţi să ia identităţi ruseşti. Mulţi au descris abuzuri verbale şi fizice din partea copiilor ruşi şi a unor îngrijitori.
Copiii depistaţi de FT şi ale căror identităţi au fost confirmate de către autorităţile ucrainene au ajuns în regiunea Tula, în apropiere de Moscova, dar şi în regiunea Orenburg, în apropiere de graniţa cu Kazahstanul. Unul dintre copii a fost dus în Crimeea ocupată.
Autorităţile ucrainene estimează că aproape 20.000 de copii au fost răpiţi din teritoriile ocupate de forţele Moscovei şi duşi în Rusia de când a început invazia. Mii de copii sunt încă daţi dispăruţi, notează FT. În realitate, numărul acestora ar putea fi şi mai mare.
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, afirmând că aceştia poartă răspundere penală pentru crima de război reprezentată de deportarea ilegală a copiilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Lituania trimite Ucrainei 14 blindate M113
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump