- Home
- Externe
- WELLINGTON, (15.03.2019, 13:27)
- Bianca Pavaluca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Firul masacrului din Noua Zeelandă, în urma cărora 49 de persoane au fost ucise
Cel puţin 49 de persoane au murit şi alte 20 au fost grav rănite în urma a două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă, relatează presa internaţională.
Urmărește
7122 afișări
FOCUS. Firul celor două atentate din Noua Zeelandă, în urma cărora 49 de persoane au fost ucise
Conform ultimelor informaţii date de autorităţi, 41 dintre persoane au fost ucise în urma atacului de la moscheea Al Noor, şapte în moscheea Linwood şi o altă victimă a murit în spital.
Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost acuzat de crimă şi va fi judecat sâmbătă. Alte trei persoane au fost arestate, una dintre acestea urmând să fie eliberată. Autorităţile au anunţat că niciuna dintre persoanele arestate nu se afla pe lista de suspecţi terorişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Poliţiştii au recuperat mai multe arme de la locul incidentului şi au descoperit două vehicule încărcate cu exploziv în apropierea celor două clădiri.
Cele două moschei erau pline cu credincioşi, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază. Momentan nu este clar dacă acelaşi atacator a fost responsabil de ambele incidente, având în vedere că cele două moschei sunt situate la aproximativ cinci kilometri distanţă.
Echipa de crichet a Bangladeshului se afla în incinta moschei în momentul producerii incidentului, însă "întreaga echipa a fost salvată", potrivit unui mesaj postat pe Twitter de jucătorul de crichet Tamim Iqbal Khan.
Atacurile au avut loc în jurul orei locale 13:40 (ora României, 2:40). Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute, suspectul inspectând metodic fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a catalogat incidentul armat produs vineri drept un "atac terorist bine planificat". Arden a mai afirmat că imigranţii şi refugiaţii par să fie cei mai afectaţi de atacurile de vineri.
"Este clar acum că incidentul nu poate fi altceva decât un atentat terorist. Din ce cunoaştem până acum, pare să fii fost bine planificat", a declarat Arden.
Poliţia din Noua Zeelandă a afirmat, printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare online Twitter, că incidentul armat produs vineri reprezintă "un incident fără precedent" în ţară.
"Poliţia continuă să facă faţă acestui incident fără precedent în Noua Zeelandă. Numărul vieţilor pierdute şi răniţilor este tragic. Aşa cum a afirmat cu premierul, incidentul a fost catalogat un atac terorist", se arată în mesaj.
Atacatorul a transmis LIVE măcelul
Conform informaţiilor apărute în presă, atacatorul în vârstă de 28 de ani a distribuit live atacul din cel puţin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi un „manifest” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.
Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice şi se descrie drept „etno-naţionalist” şi „fascist”.
„Sunt doar un om normal, alb, dintr-o familie normală, care a decis să ia atitudine şi să asigure un viitor pentru oamenii săi”, se menţionează în document, conform The Guardian.
Atacatorul susţine că a plănuit atacul în ultimii doi ani, iar locaţia exactă a fost stabilită în urmă cu trei luni. Noua Zeelandă nu a fost prima opţiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesajul că „niciun loc din lume nu este sigur”.
Alegerea armei a fost făcută, spune el, pentru a obţine un maxim de publicitate: „Am ales arme de foc pentru efectul pe care îl au asupra societăţii şi a impactului pe care îl vor avea asupra politicilor Statelor Unite, aşadar asupra situaţiei politice din întreaga lume”.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a confirmat că unul dintre suspecţi este cetăţean australian.
În urma celor două incidente, nivelul de alertă teroristă din Noua Zeelandă a fost modificat de la „redus” la „ridicat”.
Reacţii internaţionale
Comunitatea internaţională a transmis mesaje de condoleanţe şi a condamnat dur cele două incidente.
"Din partea ţării mele transmit condoleanţe lumii islamice şi oamenilor din Noua Zeelandă, care a fost vizată de acest act deplorabil", a declarat preşedintele turc Tayyip Erdogan.
„Gândurile noastre se duc la victimele crimelor hidoase împotriva celor două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Franţa este împotriva oricăror forme de extremism şi va lua măsuri împotriva terorismului la nivel mondial”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.
„În numele Marii Britanii, transmis condoleanţe cetăţenilor din Noua Zeelandă în urma atacului oribil din Christchurch. Gândurile noastre sunt alături de victimele acestui act oribil de violenţă”, a transmis prim-ministrul britanic Theresa May.
„Suntem solidari cu comunitatea musulmană din Christchurch şi din toată lumea”, a transmis Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie.
„Veşti îngrozitoare din Noua Zeelandă. Atacul brutal din Christchurch nu va diminua toleranţa şi decenţa pentru care este faimoasă Noua Zeelandă”, a transmis Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Şocant! Unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă a transmis LIVE pe Facebook în timp ce împuşca oameni în moschee | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe