Fiul fostului preşedinte din Mozambic, condamnat pentru un scandal care a provocat o criză economică

Fiul fostului preşedinte din Mozambic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru un proiect legat de pescuit care a provocat o criză economică în ţară.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului Fiul fostului preşedinte din Mozambic, condamnat pentru un scandal care a provocat o criză economică

Sursa Foto - Chatham House

Fiul fostului preşedinte al Mozambicului a fost condamnat la 12 ani de închisoare în urma unui uriaş scandal legat de un proiect de pescuit în valoare de 2,2 miliarde de dolari care a declanşat o criză economică în ţară.

Ndambi Guebuza, fiul fostului preşedinte Armando Guebuza, s-a numărat printre cele 11 persoane găsite vinovate de deturnare de fonduri şi spălare de bani.

Consecinţele acestei infracţiuni „vor afecta generaţii întregi", a declarat judecătorul Efigenio Baptista, potrivit BBC. Judecătorul a mai spus că Ndambi Guebuza şi-a finanţat gustul pentru lux prin infracţiunile comise.

O absenţă notabilă de la proces a fost cea a fostului ministru de finanţe Manuel Chang. Acesta este închis în Africa de Sud din decembrie 2018, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile din Statele Unite ale Americii, sub acuzaţia de conspiraţie pentru fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare şi spălare de bani. El neagă orice infracţiune în dosarul din Mozambic.

Preşedintele Guebuza a terminat mandatul în 2015, după un deceniu la putere. Cu toate acestea, partidul său rămâne la conducere, aşa cum a fost de la obţinerea independenţei din 1975.

Între 2013-2014, trei companii nou înfiinţate au făcut împrumuturi în valoare de 2,2 miliarde de dolari, mare parte din acestea fără ştirea sau aprobarea parlamentului ţării. În ciuda acestui fapt, guvernul mozambican a fost garantul împrumuturilor, ceea ce înseamnă că statul ar fi rambursat banii dacă lucrurile ar fi mers prost.

Se presupune că banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o mare fabrică de ton şi o flotă maritimă, precum şi pentru a finanţa alte tranzacţii care au implicat companii în care statul este acţionar principal.

Ulterior, statul a recunoscut întreaga amploare a împrumutului, declanşând o criză economică în Mozambic.

Moneda ţării a pierdut o treime din valoarea sa, inflaţia a crescut vertiginos, iar donatorii străini s-au retras.

Auditorii ar fi descoperit că lipseau 500 de milioane de dolari din aceşti bani.

Împrumuturile au fost emise de Credit Suisse şi de banca rusă VTB, iar trei foşti bancheri de la Credit Suisse au pledat vinovaţi la acuzaţiile de spălare de bani din SUA în acest caz.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile britanice au amendat banca de investiţii cu 178 de milioane de dolari în urma scandalului de corupţie privind tonul.

De asemenea, banca a fost obligată să anuleze o datorie a Mozambicului de 200 de milioane de dolari, deoarece era „afectată de corupţie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici