- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (07.12.2022, 18:06)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fiul fostului preşedinte din Mozambic, condamnat pentru un scandal care a provocat o criză economică
Fiul fostului preşedinte din Mozambic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru un proiect legat de pescuit care a provocat o criză economică în ţară.
Urmărește
217 afișări
Sursa Foto - Chatham House
Fiul fostului preşedinte al Mozambicului a fost condamnat la 12 ani de închisoare în urma unui uriaş scandal legat de un proiect de pescuit în valoare de 2,2 miliarde de dolari care a declanşat o criză economică în ţară.
Ndambi Guebuza, fiul fostului preşedinte Armando Guebuza, s-a numărat printre cele 11 persoane găsite vinovate de deturnare de fonduri şi spălare de bani.
Consecinţele acestei infracţiuni „vor afecta generaţii întregi", a declarat judecătorul Efigenio Baptista, potrivit BBC. Judecătorul a mai spus că Ndambi Guebuza şi-a finanţat gustul pentru lux prin infracţiunile comise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
O absenţă notabilă de la proces a fost cea a fostului ministru de finanţe Manuel Chang. Acesta este închis în Africa de Sud din decembrie 2018, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile din Statele Unite ale Americii, sub acuzaţia de conspiraţie pentru fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare şi spălare de bani. El neagă orice infracţiune în dosarul din Mozambic.
Preşedintele Guebuza a terminat mandatul în 2015, după un deceniu la putere. Cu toate acestea, partidul său rămâne la conducere, aşa cum a fost de la obţinerea independenţei din 1975.
Între 2013-2014, trei companii nou înfiinţate au făcut împrumuturi în valoare de 2,2 miliarde de dolari, mare parte din acestea fără ştirea sau aprobarea parlamentului ţării. În ciuda acestui fapt, guvernul mozambican a fost garantul împrumuturilor, ceea ce înseamnă că statul ar fi rambursat banii dacă lucrurile ar fi mers prost.
Se presupune că banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o mare fabrică de ton şi o flotă maritimă, precum şi pentru a finanţa alte tranzacţii care au implicat companii în care statul este acţionar principal.
Ulterior, statul a recunoscut întreaga amploare a împrumutului, declanşând o criză economică în Mozambic.
Moneda ţării a pierdut o treime din valoarea sa, inflaţia a crescut vertiginos, iar donatorii străini s-au retras.
Auditorii ar fi descoperit că lipseau 500 de milioane de dolari din aceşti bani.
Împrumuturile au fost emise de Credit Suisse şi de banca rusă VTB, iar trei foşti bancheri de la Credit Suisse au pledat vinovaţi la acuzaţiile de spălare de bani din SUA în acest caz.
La sfârşitul anului trecut, autorităţile britanice au amendat banca de investiţii cu 178 de milioane de dolari în urma scandalului de corupţie privind tonul.
De asemenea, banca a fost obligată să anuleze o datorie a Mozambicului de 200 de milioane de dolari, deoarece era „afectată de corupţie".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe