Fiul lui El Chapo pledează nevinovat în faţa tribunalului american, după ce a fost arestat

Un fiu al lordului mexican condamnat al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman a pledat marţi nevinovat la acuzaţiile de trafic de droguri din SUA, la cinci zile după arestarea sa într-o operaţiune dramatică în care l-a predat pe fostul partener al tatălui său autorităţilor americane, scrie Reuters.

Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului Fiul lui El Chapo pledează nevinovat în faţa tribunalului american, după ce a fost arestat

Fiul lui El Chapo pledează nevinovat în faţa tribunalului american după ce a fost arestat

Joaquin Guzman Lopez, purtând o salopetă portocalie, dar fără cătuşe, a pledat nevinovat în cadrul unei audieri care a durat aproximativ 10 minute la tribunalul federal din Chicago, în faţa judecătorului districtual Sharon Johnson Coleman, care a ordonat arestarea sa în aşteptarea procesului. Guzman Lopez ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea dacă va fi găsit vinovat.

Guzman Lopez a fost pus sub acuzare în 2023 împreună cu trei dintre fraţii săi - cunoscuţi sub numele de „Chapitos” sau micii Chapos - pentru trafic de droguri şi spălare de bani în SUA, în legătură cu preluarea de către aceştia a conducerii Cartelului Sinaloa al tatălui lor, după extrădarea acestuia în Statele Unite în 2017.

El Chapo, condamnat pentru crimă şi trafic de droguri în 2019, ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă într-o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Guzman Lopez, care are în jur de 30 de ani, a fost luat în custodie americană joi seară, în apropiere de El Paso, Texas, alături de Ismael „El Mayo” Zambada, septuagenarul acuzat de trafic de droguri care a fondat Cartelul Sinaloa împreună cu El Chapo.

În timpul audierii, sala de judecată a fost plină cu spectatori şi membri ai serviciului U.S. Marshals. Guzman Lopez a vorbit în limba engleză şi a răspuns la majoritatea întrebărilor spunând „Da, onorată instanţă” sau „Nu, onorată instanţă”.

Judecătorul nu a stabilit data procesului şi a programat următorul termen de judecată în acest caz pentru 30 septembrie.

Circumstanţele sosirii lui Guzman Lopez în Statele Unite nu au fost discutate la audiere. Multe dintre detaliile privind evenimentele care au dus la arestarea sa rămân neclare.

Săptămâna trecută, oficiali americani familiarizaţi cu situaţia au declarat că Guzman Lopez l-a păcălit pe Zambada să urce la bordul unui avion cu elice în Mexic, spunând că urmau să caute proprietăţi imobiliare în nordul ţării. În schimb, avionul i-a adus pe ambii bărbaţi în Statele Unite - unde Guzman Lopez plănuise să se predea, dar Zambada nu.

Avocatul lui Zambada, Frank Perez, a contestat versiunea evenimentelor oferită de oficialii americani. Perez a declarat că Guzman Lopez l-a „răpit cu forţa” pe Zambada şi l-a adus în Statele Unite împotriva voinţei sale.

Zambada a pledat nevinovat la acuzaţiile de trafic de droguri săptămâna trecută la tribunalul federal din El Paso.

Când a fost întrebat despre afirmaţiile lui Perez după tribunal marţi, avocatul lui Guzman Lopez, Jeffrey Lichtman, a declarat că clientul său nu este acuzat de răpire.

„Când guvernul îl va acuza, atunci îl voi lua în seamă”, a declarat Lichtman reporterilor. „Atunci când avocaţii care încearcă să câştige puncte cu mass-media fac acuzaţii ... nu mişcă mingea înainte”.

Mexicul a deschis o anchetă cu privire la evenimentele care au condus la arestare.

Unul dintre fraţii lui Guzman Lopez, Ovidio Guzman, în vârstă de 34 de ani, a fost extrădat din Mexic anul trecut şi a pledat nevinovat la acuzaţiile de trafic de droguri din SUA. Ceilalţi doi fraţi acuzaţi, Ivan Guzman Salazar şi Alfredo Guzman Salazar, sunt în continuare în libertate.

Autorităţile americane au declarat că cei patru „Chapitos” au revigorat imperiul drogurilor al tatălui lor după ce acesta a fost arestat, adoptând fentanilul, un opioid sintetic care a contribuit la amplificarea unei epidemii la nord de frontieră.

Arestările lui Joaquin Guzman Lopez, Ovidio Guzman şi Zambada au fost lovituri pentru autorităţile americane care ar putea, de asemenea, să remodeleze peisajul criminalităţii mexicane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici