Prima pagină » Știri externe » Sarkozy povesteşte cum a contribuit cu „lovituri de târnăcop” la căderea Zidului Berlinului

Sarkozy povesteşte cum a contribuit cu „lovituri de târnăcop” la căderea Zidului Berlinului

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care urmează să participe luni, la Berlin, la ceremoniile care marchează 20 de ani de la căderea Zidului, povesteşte pe Facebook cum, în acea zi istorică, se afla în acest oraş şi a contribuit cu "lovituri de târnăcop".
Sarkozy povesteşte cum a contribuit cu
08 nov. 2009, 17:49, Știri externe

O fotografie nocturnă a tânărului deputat francez de 34 de ani, în faţa Zidului, atestă această participare, pe pagina sa personală de pe site-ul de socializare Facebook.

Într-o rubrică intitulată „Amintiri despre căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989”, preşedintele francez aminteşte că atunci era secretar general adjunct al RPR, partidul prezidat de Jacques Chirac, cel care avea să devină preşedintele Franţei, şi condus de Alain Juppe, care urma să devină premier.

„La 9 noiembrie, dimineaţa, ne interesăm de informaţiile care sosesc de la Berlin şi par să anunţe o schimbare în capitala divizată a Germaniei. Decidem să părăsim Parisul cu Alain Juppe pentru a participa la evenimentul care se profilează”, povesteşte şeful statului francez.

„Sosiţi în Berlinul de Vest, mergem spre poarta Brandenburg, unde o mulţime entuziastă s-a strâns deja la anunţul probabilei deschideri a Zidului”, continuă el.

„Acolo, prin cea mai mare coincidenţă, ne intersectăm cu un tânăr ales francez pe care îl cunoşteam, la vremea aceea specialist în probleme de apărare: Francois Fillon”, povesteşte Sarkozy, referitor la cel care avea să-i devină, 18 ani mai târziu, prim-ministru.

„Mergem apoi spre Checkpoint Charlie pentru a trece în partea de est a oraşului şi, în sfârşit, să confruntăm acel zid în care am putut să dăm câteva lovituri de târnăcop”, îşi aminteşte preşedintele.

„În jurul nostru se adunau familii pentru a distruge betonul. Unii veneau să ne vorbească pentru a ne explica sentimentele lor, noile lor ambiţii şi pentru a ne împărtăşi emoţiile după decenii de separare. Noaptea continuă în entuziasmul general”, potrivit şefului statului.

„Regăsirile din rândul poporului german anunţau sfârşitul Războiului Rece şi începutul unei perioade de mare libertate în Europa”, afirmă el. „Această libertate o apărăm în continuare cu Europa şi o sărbătorim după 20 de ani”, conchide el.