Focarele de coronavirus obligă Germania să cureţe abatoarele
Experţii germani din domeniul sănătăţii analizează posibilele motive care au generat noi focare de infecţie cu noul coronavirus în abatoare. Ei au luat în calcul supraaglomerarea muncitorilor din spaţiile de cazare precum şi condiţiile reci din unităţile de procesare a cărnii.
Majoritatea ţărilor europene au interzis călătoriile inutile şi au închis graniţele încă din martie, în încercarea de a limita răspândirea virusului. Cu toate acestea, fermierii europeni, în special cei proveniţi din România, au fost printre puţinii care au primit autorizaţia de călătorie. Cel puţin 30.000
de români au fost transportaţi în Germania pentru a lucra în industria alimentară.
Problema condiţiilor precare de muncă din abatoarele germane a fost ridicată weekendul trecut, când mai multe focare de infecţie au fost depistate la fabricile de procesare a cărnii din Münster, vestul Germaniei. La un alt abator din Renania, din cauza condiţiilor de cazare, 260 de lucrători au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus.
Ministrul muncii din România, Violeta Alexandru, a plecat în Germania pentru a vedea condiţiile în care românii aflaţi sub contract lucrează. „Circumstanţele prin care trecem dezvăluie o serie de probleme sistematice pe care nu le-am abordat corect”, a declarat aceasta.
Omologul german, Hubertus Heil, a declarat că infectarea în masă a lucrătorilor români din industria cărnii este inacceptabilă. „Trebuie să spun că îmi este ruşine pentru situaţia creată”, a aduăgat acesta.
Ambasadorul României, Emil Hurezeanu, a declarat că ministrul a auzit de lucrătorii sezonieri după ce aceştia s-au dus să protesteze în legătură cu condiţiile de muncă la consulatul din Bonn.
Propunerea de miercuri care aşteaptă aprobarea parlamentului prevede implementarea unui sistem digital de pontaj prin care fiecare angajat nu va depăşi limita de 10 ore a unei ture.