Focarele de COVID-19 de la fermele de nurci îi ajută pe oamenii de ştiinţă să analizeze dacă virusul poate fi transmis de la animale la oameni

Focare de coronavirus la fermele de nurcă din Spania şi Olanda i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să studieze modul în care animalele s-au infectat şi dacă pot răspândi virusul la oameni, scrie The Associated Press.

Urmărește
1483 afișări
Imaginea articolului Focarele de COVID-19 de la fermele de nurci îi ajută pe oamenii de ştiinţă să analizeze dacă virusul poate fi transmis de la animale la oameni

Focarele de COVID-19 de la fermele de nurci îi ajută pe oamenii de ştiinţă să analizeze dacă virusul poate fi transmis de la animale la oameni

Autorităţile au ucis peste 1 milion de nurci la fermele de reproducţie din ele două ţări, ca măsură de precauţie, întrucât nu se ştie încă sigur dacă animalele pot transmite virusul la oameni.

Noul coronavirus a provenit dintr-o sursă animală, probabil de la lilieci, şi s-a extins ulterior de la o persoană la alta, aşa cum au făcut alte coronavirusuri în trecut. Unele animale, inclusiv pisici, tigri şi câini, au preluat noul coronavirus de la oameni, dar nu a existat un caz documentat de animale care să-l răspândească la oameni.

Probabil că focarele de la fermele de nurci din Olanda şi Spania au pornit de la angajaţi infectaţi, deşi oficialii nu sunt siguri. Dar, de asemenea, este „plauzibil” ca unii lucrători să fi luat virusul de la nurcile infectate, susţine un cercetător olandez care a analizat această situaţie.

După ce apariţia focarelor din Olanda, în aprilie, profesorul Wim van der Poel, un medic veterinar care studiază viruşi la Universitatea şi Cercetarea din Wageningen, a stabilit că tulpina de virus identificată la animale a fost similară cu cea care circulă între oameni.

„Presupunem că este posibil ca acesta să fie transmis din nou oamenilor”, a spus expertul, care susţine că acest lucru s-a întâmplat cu cel puţin doi dintre lucrătorii infectaţi.

Richard Ostfeld, cercetător la Cary Institute of Ecosystem Studies din Millbrook, New York, a declarat că, dacă s-ar confirma această teorie, atunci ar fi primul caz cunoscut de transmitere de la animal la om.

Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animalelor, din Paris, studiază transmiterea virusului între animale şi oameni, iar mai multe universităţi şi institute de cercetare examinează problema.

În timp ce oamenii de ştiinţă cred că virusul îşi are originea în lilieci, este posibil să fi trecut printr-un alt animal înainte de a infecta oamenii. O echipă OMS este în prezent în China pentru a analiza tocmai acest lucru.

Peste 1,1 milioane de nurci au fost ucise până acum în 26 de ferme olandeze, iar autorităţile au anunţat că săptămâna trecută a fost identificat al 27-lea focar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici