"Informaţiile din Tibet sunt foarte dificil de obţinut, însă avem surse credibile, persoane care ne cer ajutorul din cauza pericolului în care se află: până ieri (marţi, n. red.), aveam 135 de morţi confirmaţi", a declarat Chophel, la o conferinţă de presă la Parlamentul European, la Bruxelles, evocând "mulţi alţi" morţi care nu sunt confirmaţi.
"În jur de 400 de persoane au fost arestate şi peste 1.000 rănite", a adăugat el.
"Credem că numărul morţilor, răniţilor şi persoanelor arestate ar putea fi de zece ori mai semnificativ decât cel din rapoartele confirmate", a subliniat Karma Chophel.
El a apreciat că, dacă tibetanii "îşi sacrifică viaţa pentru a-şi face auzită opoziţia" faţă de Guvernul chinez, este pentru că speră ca ţările europene, "care au puterea economică şi politică", să reacţioneze. Acesta a cerut de asemenea trimiterea în Tibet a unui "grup internaţional independent".
La fel ca Dalai Lama, el a respins ideea unei boicotări a Jocurilor Olimpice de la Beijing, din această vară. "Jocurile Olimpice trebuie să aibă loc", a subliniat preşedintele Parlamentului în exil.
Pe de altă parte, Chophel a salutat independenţa Kosovo, recunoscută de numeroase ţări europene.