„NATO consideră nule acordurile încheiate între Rusia şi teritoriile” georgiene, a căror independenţă nu este recunoscută de niciunul dintre cei 28 de membri ai Alianţei, a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Carmen Romero.
Acordul ruso-abhaz, semnat miercuri în cadrul unei vizite oficiale la Moscova a liderului regiunii, Serghei Bagapş, permite forţelor ruse „să apere suveranitatea şi securitatea republicii alături de forţele armate abhaze”, potrivit agenţiei RIA Novosti.
„Poziţia NATO faţă de acest subiect a fost constantă”, notează agenţia rusă. „Consiliul Alianţei Nord-Atlantice a condamnat decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte independenţa regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi i-a cerut să revină asupra deciziei sale”.
Alianţa „îi cere în continuare Rusiei să-şi respecte angajamentele prevăzute în armistiţiul încheiat (la 12 august 2008, n.red) cu medierea Uniunii Europene”, a continuat Romero.
Ţările membre NATO cer „retragerea forţelor la nivelul de dinainte de conflict şi accesul observatorilor pe întreg teritoriul georgian”, a spus ea.
Potrivit Moscovei, în Abhazia sunt detaşaţi în prezent 1.700 de militari ruşi, dar această cifră nu include sutele de grăniceri, plasaţi în subordinea serviciilor ruse de informaţii (FSB).
Rusia şi Georgia s-au confruntat în august 2008 într-un război pentru controlarea regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud. Moscova a recunoscut ulterior independenţa acestui teritoriu, dar şi a Abhaziei. O astfel de decizie a fost luată şi de Nicaragua, Venezuela şi Nauru, o insulă din Pacific.