- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (24.02.2023, 01:56)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS, un de război în Ucraina: ruşii nu şi-au atins obiectivele militare
Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Atunci, ruşii au invadat ţara vecină, iar liderii Rusiei au anunţat că este o „operaţiunea militară specială" care urmăreşte „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei. Războiul s-a prelungit şi s-a soldat cu mii de morţi în ambele tabere.
Urmărește
501 afișări
Conflictul din Ucraina a început în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiştii susţinuţi de Rusia au reuşit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul ţării. Apoi, în 2021, ruşii au început să aducă armament şi trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, deşi au dezminţit în mod repetat că intenţionează să atace ţara vecină. Invazia a început în dimineaţa zilei de 24 februarie. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o „operaţiune militară specială" pentru „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei în timp ce militarii ruşi declanşau primele atacuri aeriene şi la sol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Invazia a început din nordul Ucrainei, militarii ruşi venind de pe teritoriul Belarus, dar şi din est şi sud-est. Principala ţintă a fost capitala Kiev, dar ruşii au fost opriţi pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, ruşii şi-au concentrat eforturile în estul şi sudul Ucrainei reuşind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv oraşele Herson (luna martie) şi Mariupol (luna mai). La Mariupol, 500 de soldaţi ucraineni şi aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic în buncărele oţelăriei Azovstal unui asediu care a ţinut mai multe săptămâni.
Până la jumătatea anului 2022, liniile frontului nu s-au mai schimbat radical. Ucrainenii au reuşit să se mobilizeze şi, cu ajutorul armelor primite de la aliaţii occidentali, au oprit atacurile ruseşti. Bătălii grele s-au dat în Doneţk şi Luhansk, dar şi la Zaporojia unde ruşii au reuşit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internaţională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru planetar.
În toamna anului 2022, ucrainenii au declanşat o contraofensivă suprinzătoare în sud reuşind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie atunci când armata ucraineană a intrat în oraşul Herson. Ulterior, ruşii au declanşat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unităţile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete şi drone ruseşti au murit numeroşi ucraineni şi au fost avariate mii de clădiri civile.
În iarnă, ruşii şi trupele formate din mercenarii grupării Wagner şi-au concentrat eforturile asupra estului Ucrainei. În ianuarie, ei au cucerit oraşul Soledar la capătul unui asediu sângeros şi prelungit. În februarie, conflictul s-a mutat în jurul oraşului Bakhmut unde ruşii au reuşit să obţină unele câştiguri cu preţul unor pierderi grele. Cele două oraşe au în special o valoare simbolică, dar ar putea deschide calea armatei din Rusia către zone mai importante ale Ucrainei, susţin specialiştii.
La împlinirea unui an de la declanşarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Ţara este ajutată de comunitatea internaţională cu arme, muniţie şi echipamente performante, inclusiv tancuri. Ruşii nu controlează decât cel mult 20% din teritoriile ucrainene şi nu au ocupat nici măcar toate regiunile anexate la finalul anului trecut, fiind departe de obiectivele militare anunţate la începutul conflictului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe