Fogh Rasmussen: NATO şi Rusia trebuie să coopereze în domeniul antirachetă creând sisteme separate

Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia trebuie să coopereze în domeniul apărării antirachetă prin dezvoltarea unor sisteme antirachetă separate, afirmă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, dând asigurări că Alianţa nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, informează site-ul Novinite.com.

Urmărește
4 afișări

"Ameninţarea cu rachetă este reală, iar NATO are nevoie de protecţie. Am solicitat susţinerea Rusiei şi relaţiile noastre se îmbunătăţesc. Nu intenţionăm să exercităm ameninţări la adresa Rusiei şi am invitat-o la negocieri. Credem că trebuie să existe două sisteme antirachetă - cel al Rusiei şi cel al NATO pentru a reuşi să ne apărăm şi pentru schimbul de informaţii", a declarat secretarul general NATO într-un interviu acordat Televiziunii publice bulgare (BNT), subliniind că încă nu s-a luat o decizie privind amplasarea elementelor scutului antirachetă în Bulgaria.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, este în oraşul bulgar Varna, unde se desfăşoară Adunarea Parlamentară a NATO.

Duminică, ministrul bulgar al Apărării, Aniu Anghelov, a declarat că Bulgaria este aproape de ţări care ar putea reprezenta o ameninţare balistică pentru state NATO.

Un cotidian bulgar a relatat recent că un sistem radar pentru detectarea rachetelor iraniene va fi instalat în Bulgaria la sfârşitul lui 2013, în cadrul scutului antirachetă al NATO. Decizia NATO şi a Statelor Unite de a instala radarul în Bulgaria ar fi fost luată în urma dificultăţilor întâmpinate în negocierile cu Turcia privind instalarea sistemului radar pe teritoriul său. Ministerul bulgar al Apărării a dezminţit însă informaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici